- Ovogodišnja nagrada za životno djelo pripada acc. prof. dr. sc. Enesu Kariću (naučna oblast Humanističke nauke). Godišnja nagrada za nauku dodjeljuje se prof. dr. sc. Zlatanu Zvizdiću (naučna oblast Biomedicina i zdravstvo), prof. dr. sc. Daliboru Ballianu (naučna oblast Biotehničke nauke), acc. prof. dr. sc. Dejanu Miloševiću (naučna oblast Prirodne nauke), zatim naučnoj savjetnici dr. sc. Ramizi Smajić (naučna oblast Humanističke nauke), te prof. dr. sc. Nermini Zaimović-Uzunović (naučna oblast Tehničke nauke). Godišnja nagrada za popularizaciju i promociju nauke pripada prof. dr. sc. Samiru Lemešu (naučna oblast Tehničke nauke). Godišnja nagrada za mlade istraživače dodjeljuje se Sijani Demirović (naučna oblast Biomedicina i zdravstvo) i doc. dr. sc. Mariji Banožić (naučna oblast Biotehničke nauke) - saopćeno je iz Vlade.

Kako je navedeno, ovom odlukom Vlada dodjeljuje federalne nagrade za izuzetno značajna dostignuća u naučno-istraživačkoj i istraživačko-razvojnoj djelatnosti, proširenje naučnih spoznaja i iskazane uspjehe u primjeni rezultata naučno-istraživačkog i istraživačko-razvojnog rada, koje su postigli naučnici i istraživači. 

Nagrade se sastoje od novčanog iznosa i povelje, a sredstva će biti isplaćena iz namjenskog transfera planiranog u budžetu FBiH za ovu godinu.

Novčani iznos za nagradu za životno djelo je 10.000 KM, za nagradu za nauku 5.000 KM, zatim za godišnju nagradu za mlade istraživače 3.000 KM, te za godišnju nagradu za popularizaciju i promociju nauke 2.000 KM.

- Predlagač u obrazloženju ističe da su prijedlog za dodjelu nagrada putem kantonalnih ministarstava nadležnih za nauku mogle podnijeti akademije nauka i umjetnosti, univerziteti i njihove organizacijske jedinice, visoke škole, naučne ustanove, naučno-istraživački i istraživačko-razvojni instituti, tehnološki parkovi i druge pravne osobe registrirane za obavljanje naučno-istraživačke i istraživačko-razvojne djelatnosti, a koja imaju sjedište na području FBiH. Preliminarni prijedlog kandidata pripremio je Savjet za nauku Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke - navedeno je u saopćenju.