Novalić otkrio zakulisne radnje u vezi s imenovanjem direktora Porezne uprave

objavljeno: 12.02.2018. u 14:47

Premijer Vlade FBiH Fadil Novalić održao je press konferenciju na kojoj je detaljno pojasnio zbog čega je prekinuo nedavnu sjednicu vlade. 

Istaknuo je da je kao premijer mora osigurati transparentan i zakonit rad Vlade, a što na navedenoj sjednici nije bilo moguće zbog prijedloga ministrice finansija Jelke Milićević o poništenju konkursa za izbor direktora Porezne uprave FBiH. Umjesto da tri dana ranije dostavi materijal za ovu odluku, Milićević je to dostavila "minutu prije sjednice", a uz to, kako je sve transparentno bilo, članovi vlade nisu ni znali ko se imenuje na mjesto v.d. direktora.

- Htjelo se valjda da Vlada odobri bianco odluke o poništenju i imenovanju, pa da se onda upiše čije već ime treba – kazao je Novalić.

Pojašnjava da je trenutni v.d. direktora Šerif Isović jedini koji je položio pismeni dio ispita te da je Agencija za državnu službu FBiH dostavila Ministarstvu finansija listu kandidata. Ministarstvo je bilo dužno da prvorangiranog Isovića predloži za imenovanje Vladi FBiH, ali se to nije desilo. Listu uspješnih kandidata, s prvorangiranim Šerifom Isovićem, Agencija za državnu službu je dostavila Federalnom ministarstvu finasija 24.12.2017. i od tada iz ovog ministarstva nije bilo nikakve reakcije ni postupanja po navedenom postupku.

- Ovakav prijedlog iz Ministarstva finasija nikada nije došao nego je na naše zaprepaštenje, kao dopuna dnevnog reda na samoj sjednici Vlade FBiH (8. februara), došao potpuno suprotan prijedlog. Prijedlog je bio da se poništi konkursna procedura s obrazloženjem da po okončanju konkursne procedure nisu ispunjeni uvjeti za izbor i imenovanje direktora i zamjenika direktora Porezne uprave FBiH. To što se sada u javnosti špekulira da se izbor direktora uslovljava tim da niti jedan kandidat nije zadovoljio uslove da bude zamjenik, apsurdno je i pravno neutemeljeno. Takođe je netačno da je bio u pripremi prijedlog za ponovno imenovanje istih kandidata za vršioce dužnosti na period od 90 dana. Prijedlog za imenovanja je bio bez imena, ministri su na samoj sjednici dobili prijedloge bez imena - kazao je Novalić pozivajući se na dokumente koji su podijeljeni novinarima uoči pres-konferencije, a dokazuju ove njegove navode.

Zbog svih ovih nezakonitosti, Novalić prekida sjednicu na što ima zakonsko pravo, kako on tvrdi, te opovrgava navode da su zamjenici premijera mogli održati nastavak sjednice bez njega.

Istovremeno, pojasnio je i da postoji odluka Ministarstva pravde FBiH iz 2012. godine koja decidno pojašnjava da se konkurs može poništiti dok se ne dođe do faze ispita općeg znanja ili ako je došlo do bitnog kršenja odredbi zakona.

- Ovo šteti nastojanjima Vlade FBiH da zapošljava sposobne, a ne podobne. Vlada se obavezala da će zapošljavati samo najsposobnije i na tom tragu radimo, u saradnji sa nevladinim sektorom, na izmjeni Zakona o radu – kazao je Novalić.

Navodi da ga je Isović informirao da je pokrenuo sudski proces zbog svih ovih dešavanja, a da do rješenja tog slučaja Isović ostaje v.d. direktora Porezne uprave FBiH.

Poručuje i da mu je sada jasnija intencija MMF-a da Poreznu upravu FBiH napravi tijelom kao što je i Uprava za indirektno oporezivanje BiH, odnosno nezavisnom institucijom koja djeluje jedino pod kontrolom parlamenta jer "onda ne bi došlo do ovakvih situacija".

- MMF je nudio pomoć u restrukturiranju Porezne uprave FBiH, ali je Ministarstvo finansija FBiH odbilo taj prijedlog – objašnja Novalić.

Kazao je da je Isović profesionalac i da ga ruše svi oni "kojima smeta profesionalnost".

- Postoje dijelovi društva i privrede te kompanije i institucije koje su privilegirane i misle da ne moraju plaćati porez. Isović radi profesionalno, a nema razumijevanja u Vladi FBiH za taj rad. Trebamo napustiti stare običaje da postoje privilegirani – kazao je Novalić.

Odgovarajući na spekulacije da direktor Porezne uprave FBiH ima izuzetno visoka primanja, premijer je novinarima dostavio i dokumente iz kojih se vidi da direktor Porezne uprave FBiH ima neto plaću od 1.953 KM, dok zamjenik direktora ima neto plaću od 1.795 KM.

Inače će Vlada FBiH nastaviti s radom iduće sedmice budući da se seli iz sadašnjih prostorija u druge, kazao je premijer Federacije BiH.