open-navfaktor-logo
search
Teroristička organizacija
Novalić: FETO je prijetnja državi, proizvodi paralelne strukture, neki su i ovdje od njih naučili štošta
Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić izjavio je u razgovoru za Anadolu Agency (AA) da terorističku organizaciju FETO smatra prijetnjom državi.
18.02.2022. u 19:03
get url
text

Novalić je istakao da smatra da je teroristička organizacija FETO opasna zbog proizvodnje paralelnih struktura.

- Sistem FETO-a je opasan iz dva razloga. Neki su i ovdje naučili štošta od FETO-a. Radi paralelnu strukturu, a sa paralelnom strukturom idu paralelni tokovi novca i predstavljaju na određeni način desekularizaciju države. Ne mora to biti na vjerskoj, možda na nekoj šamanskoj osnovi. Nama nije drago što oni regrutuju ljude koji kažu "za mene nema zakona države, za mene ima zakon te moje organizacije". Na tom principu postoje i one samoubice, koji ne priznaju zakone države - rekao je Novalić i dodao:

- Paralelna struktura podrazumijeva i paralelne tokove novca i upravljanja i sve što ide uz to. Takvo što ne želi niko, ni Amerika.

Prošle sedmice objavljeni su podaci Porezne uprave Federacije Bosne i Hercegovine prema kojima je vidljivo da se na listi poreskih obveznika s dugovanjima po osnovu poreza, doprinosa, taksi i drugih naknada nalaze i obrazovne ustanove za koje turske institucije u svakoj prilici informišu institucije Bosne i Hercegovine da su povezane sa terorističkom organizacijom FETO.

Novalić je rekao da su po osnovu navedenih dugovanja računi tih ustanova ili blokirani ili pred blokadom.

- Oni su ionako poslovali sa novcem koji se ubere i ubaci u sistem. Oni sad to vjerovatno samo ne ubacuju sistem, a takav novac je za nas "crn" Kako, recimo, plaćaju grijanje? - rekao je Novalić.

Kada se radi o licima koja u BiH borave bez važećih dokumenata Republike Turske, onda državne agencije provjeravaju povredu boravišta na teritoriji BiH.

Teroristička organizacija Fetullahci (FETO) odgovorna je za krvavi pokušaj puča u Turkiye u noći 15. jula 2016. godine.

VEZANI TEKST - FETO ustanove u BiH u kaljuži dugovanja za poreze i doprinose

Riječ je o terorističkoj organizaciji koju predvodi Fetullah Gulen, nastanjen u Sjedinjenim Američkim Državama, a čije izručenje je Republika Turkiye zvanično zatražila od SAD-a.

Članovi te terorističke organizacije godinama su, namještanjem ispita, napredovali u službi, infiltrirajući se tako u institucije države. Potom su, najprije u decembru 2013. godine, pristalice FETO-a u pravosuđu Turkiye montiranim procesom o navodnoj korupciji pokušale procesuirati brojne visoke zvaničnike.

Nekoliko godina kasnije uslijedio je i krvavi pokušaj državnog udara terorista FETO-a, odnosno pokušaj puča kojeg su izveli oficiri koje je FETO infiltrirao u tursku vojsku.

Istraga u vezi s terorističkom organizacijom FETO pokazala je da se radi o globalnoj mreži koja ne predstavlja opasnost samo Republici Turskoj nego i svakoj drugoj zemlji u kojoj je aktivna. Na to su u više navrata i ukazivali turski zvaničnici. Tokom pokušaja puča u Turskoj ubijena je 251, a ranjene su 2.734 osobe.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.