open-navfaktor-logo
search
Svečano u Vladi FBiH
Novalić i Dujmović podijelili 408.500 KM najuspješnijim sportistima, klubovima i trenerima
Premijer Federacije BiH Fadil Novalić i federalna ministrica kulture i sporta Zora Dujmović danas su u u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu uručili plakete sportskim kolektivima, sportistima i trenerima iz Federacije BiH za ostvarene vrhunske sportske rezultate na međunarodnim takmičenjima u drugoj polovini 2021. godine.
16.03.2022. u 16:31
get url
text

Dodjeljeno je ukupno 76 priznanja sportistima, trenerima i kolektivima za šta su u budžetu FBiH osigurana sredstva u ukupnom iznosu od 408.500 КМ. Time je Vlada Federacije BiH na prijedlog Federalnog ministarstva kulture i sporta tokom prošle godine osigurala ukupno 678.500 KM s obzirom na to da je za ostvarene rezultate u prvoj polovini prošle godine Vlade FBiH već izdvojila 270.000 KM pojedincima i sportskim kolektivima te uručila priznanja.

Vlada FBiH, kako je kazao Novalić, u proteklim godinama izdvojila više od 15 miliona KM za podršku sportu, a značajna sredstva su dodijeljena i iz federalnih javnih preduzeća.

- Naš cilj je uvećati iznos sredstava za sport, a istovremeno naša obaveza je da pored prepoznavanja i nagrađivanja najuspješnijih stvaramo bolje uvjete svim talentima kako bi što spremniji odlazili na velika, svjetska takmičenja - naveo je Novalić.

Ministrica Dujmović je podsjetila da su uručene plakete proistekle iz nagrada koje su dodijeljene prema Uredbi o nagrađivanju za ostvarene uspješne sportske rezultate. Izrazila je zahvalnost i čestitke svim dobitnicima priznanja.

Cilj ove vlade, kako je rekla, jeste podupirati i povećavati sredstva za sport i za kulturu, da bi i na taj način pokazali da cijene sve ono što postižu sportisti na evropskim i svjetskim takmičenjima.

- Vjerujem da ćemo ovakvih prilika imati i u budućnosti i želja nam je da nagrade koje su predviđene tom uredbom budu još veće i značajnije i da to bude podsticaj za sve sportiste i one koji su oko njih, da postižu još bolje rezultate, a nama u Federalnoj vladi da osiguramo sredstva i da to bude novčana nagrada koja će biti dostojna ostvarenog sportskog rezultata - kazala je Dujmović.

Bosanskohercegovačka džudistkinja Larisa Cerić, koja je dobila priznanje za ispunjenu A olimpijski normu za Olimpijske igre u Tokiju, izrazila je zahvalnost Vladi Federacije BiH i resornom ministarstvu.

- Nama sportistima je zaista drago da znamo da postoji ta uredba i da ćemo na adekvatan način biti nagrađeni za rezultate koje smo postigli i sigurno nam je to dodatni motiv na svakom takmičenju. Razgovarala sam s ministricom i mislim da će se taj budžet povećati - rekla je Cerić dodajući da postoji mogućnost da vrhunski sportisti dobiju i određeni dodatni program.

Državna prvakinja u brdskom biciklizmu Lejla Tanović je izrazila zahvalnost Vladi Federacije BiH dodajući da joj priznanje države BiH znači više nego bilo koje međunarodno priznanje ili titula.

- Voljela bih kada bi moji i rezultati mojih kolega, odnosno svih sportista u BiH u narednom periodu bili još bolji i samim tim kada bi podrška od Vlade FBiH bila još i veća - dodala je Tanović kojoj je plaketa uručena za osvojenu titulu državne prvakinje BiH u biciklizmu u sezoni 2021/2022.

Predsjednik Taekwondo kluba Novi Grad Sarajevo Belmir Berberović je također izrazio zahvalnost Vladi FBiH i resornoj ministrici za nagrade koje dodjeljuju našim sportisitma, a koje doprinose postizanju uspješnih rezultata. Dodao je da je taekwondo sport koji je doživio veliku ekspanziju u nekoliko zadnjih godina i da to potvrđuje svojim rezultatima.

Predsjednik Bokserskog saveza BiH Enes Peštek je rekao da im je ovakva podrška posebno bitna jer su sredstva usmjerena direktno prema takmičarima koji su za svoj sportski rezultat obezbijedili ta sredstva.

Priznanja i nagrade među ostalim su dodijeljena članovima Saveza sjedeće odbojke BiH, zatim Nedžadu Husiću (Taekwondo klub Novi Grad iz Sarajeva) za osvojeno prvo mjesto u konkurenciji seniora do 74 kg na prvenstvu Evrope za mlade seniore u Estoniji i za osvojenu titulu pojedinačnog prvaka BiH u kategoriji seniora, Streljačkom klubu Sarajevo, Stonoteniskom savezu BiH, članovima Bokserskog saveza BiH...

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.