open-navfaktor-logo
search
Press Vlade FBiH
Novalić: Izmijenili smo sastav Kriznog štaba jer nije bio učinkovit, zbog korone neće kasniti penzije i naknade
Premijer FBiH Fadil Novalić u današnjem obraćanju javnosti kazao je da je izmijenjen sastav Kriznog štaba FBiH jer je Vlada bila nezadovoljna dosadašnjim radom. 
25.03.2020. u 17:42
get url
text

Rekao je i da zbog situacije s koronavirusom neće biti kašnjenja penzija i naknada.

- Danas je Federalna vlada imenovala novi krizni štab Federalne civilne uprave nezadovoljna radom prethodnog sastava koji je bio jako glomazan. Brojao je 21 osobu i nije odgovorio na zadatke postavljene, naročito kada je u pitanju nabava medicinske opreme za Federaciju BiH. Sada je Štab skraćen na sedam osoba.Tu će sada biti direktori Federalne uprave za inspekcijske poslove, Federalne uprave policije, Zavoda za javno zdravstvo FBiH, te  direktor Robnih rezervi i sekretar CK FBiH. Očekujemo i tražit ćemo od novog sastava Kriznog štaba da bude efikasniji. Kreće masovna nabavka, respiratora, medicinske opreme... Došli smo u fazu da građanima garantiramo veći nivo zdravstvene zaštite - rekao je Novalić.

Odgovarajući na pitanje da li se može naložiti Elekroprivredi BiH da uvede jeftinu struju do kraja situacije s koronavirusom, Novalić je rekao da je Elektroprivreda BiH donijela odluku da neće nikome isključivati struju. Upitan da li će zbog situacije s koronavirusom kasniti penzije i naknade, Novalić je rekao da neće biti kašnjenja. Govoreći o rapoređivanju doniranih sredstava, opreme, kazao je da će se količine određivati prema stanju u kantonima.

Što se tiče pomoći studentima koji su na razmjeni u inostranstvu, Novalić je kazao da mogu samo njima pomoći, ali ne i studentima koji nisu na razmjeni u inostranstvu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.