open-navfaktor-logo
search
Neformiranje vlasti
Novalić: Kada god idemo u Parlament FBiH s nekim zakonima pitamo se šta je većina
I sada se pitamo šta nam je većina na Domu naroda FBiH, jer zakoni o doprinosima i porezu na dohodak su najvažnija dva društvena zakona, a kada saberemo ovu koaliciju koja je još uvijek neformalna, vidimo da ni tada nemamo glasova, govori Fadil Novalić
05.10.2019. u 14:26
get url
text
Fadil Novalić

Federalni premijer Fadil Novalić govoreći o trenutnoj političkoj situaciji u zemlji koja se reflektira i na rad Vlade FBiH, odnosno, Parlamenta FBiH, kazao je danas u Sarajevu kako oni u Vladi imaju informaciju da postoji doza optimizma na državnom nivou. Kaže da postoje saznanja da će neki od sadašnjih ministara u Vladi FBiH ostati i u narednom mandatu.

- Naravno, sve su to još uvijek spekulacije, kao i kada je riječ o mojoj premijerskoj poziciji. Imamo signale da radimo maksimalno kao da se ništa nije dogodilo, zato što smo mi izvršna vlast i posljedica tog čitavog izbornog procesa i procesa odlučivanja na Parlamentu FBiH. I u tom smislu svjedoci ste da smo progurali jedan od najtežih zakona, a evo uskoro će i druga dva najteža zakona u društvu. Dobili smo Zakon o demobilisanim borcima i iznjedrit ćemo sa amandmanima i dva najvažnija društvena zakona, a to su zakon o porezu na dohodak i zakon o doprinosima koji treba da budu korak ka rasterećenju plaća - rekao je Novalić i dodao:

"Ovo zajedno sa Zakonom o radu i Zakonu o PIO su ključni reformski zakoni koji su u suštini činili i Reformsku agendu i srce reformskog procesa".

Priznaje da ipak postoji razlika u radu Vlade FBiH u sadašnjim uvjetima s obzirom na to da nije jasno definisana parlamentarna većina.

- Moram priznati da postoji razlika, jer kada god idemo s nečim na Parlament FBiH uvijek se pitamo: "Šta je danas većina"? I sada se pitamo šta nam je većina na Domu naroda FBiH, jer zakoni o doprinosima i dohotku su najvažnija dva društvena zakona, a kada saberemo ovu koaliciju koja je još uvijek neformalna, vidimo da ni tada nemamo glasova. Ipak trudimo se da objasnimo pozitivnu stranu zakona i potrebu usvajanja. On je društveno potreban i koristan - rekao je Novalić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.