- Sve ide sporo zato što nije bilo dokumentacije, ali posljednje četiri godine intenzivno radimo na tome - izjavio je Novalić u Stocu.

Naglasio je da je u ovim poslovima najvažnije osigurati izvore finansiranja dodajući da su sredstva osigurana za 76,8 kilometara.

- Ostaje samo dionica od Bradine do Ovčara, za 11 kilomatara za koje nisu osigurani izvori,  a za sve drugo jesu. Time bi bilo završeno pitanje Koridora Vc, ali da li će se graditi pet ili šest godina, ja mislim da je manje važno - dodao je Novalić.

Tunel Prenj je, prema njegovim riječima, otvoren za glavni projeket, a radi se o najsloženijoj građevini na cijeloj dionici autoceste od Konjica do Mostara. Ove godine bi se možda, kako je dodao, radili sjeverni i južni portal od Mostara i od Konjica.

Izgradnja dionica autoputa, kako je dodao, već je sada poskupila, odnosno obračunska cijena svih dionica koje su preostale povećana za više od milijardu i 100 miliona eura.

- Mi smo čvrsto odlučili da sagradimo Koridor Vc jer nam je on potreban - dodao je Novalić.

Također, Novalić je posjetio Osnovnu školu Stolac i Prvu osnovnu školu Stolac koje su oštećene u zemljotresu.

- Na sastancima je konstatovano da je ukupno evidentirana šteta oko 4,5 miliona KM, te da će udruženim sredstvima Federacije BiH, kantona i općine locirati u budžetskim stavkama oko dva miliona KM operativnih sredstava. Cilj je da se skupi nekih dva miliona KM operativnih sredstava plus sve ono što mogu uraditi naše civilne zaštite i ministarstva - izjavio je Feni Novalić nakon sastanaka na kojima su razmotrene sve mogućnosti na koji način Vlada FBiH može pomoći općini Stolac.