open-navfaktor-logo
search
Press konferencija
Novalić: Rekonstrukcija Kriznog štaba nije politički potez, naručili smo 170.000 testova
Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić kazao je na današnjoj konferenciji za medije da je mjere na prevenciji i sprječavanju širenja koronavirusa pohvalio predsjednik Svjetske zdravastvene organizacije.
26.03.2020. u 12:13
get url
text

Potvrdio je Novalić da je Vlada FBiH na današnjoj sjednici dala saglasnost za otpočinjanje pregovora sa Svjetskom bankom za sredstva koja trebaju da služe za preveniranje koronavirusa.

- Sredstva nakon pregovora i sa MMF-om će služiti samo za dvije stvari, zdravstveni aspekt preveniranja koronavirusa i ekonomski aspekt. Za mart mjesec smo zakupcima koji koriste federalne prostore snizili zakupnine za 50 posto, sa tendencijom, ako kriza potraje, da je potpuno ukinemo. Pozivamo i druge nivoe vlasti, kantone i općine, da urade isto – izjavio je Novalić.

Podsjetio je da je jučer izvršena rekonstrukcija Kriznog štaba, te je poručio da to nije bio politički potez već jedno tehničko pitanje da bi se Krizni štab učinio efikasnijim.

- On je do sada činio 21 osobu. U njegovom sastavu nisu bili bitni organi i službe koje provode borbu protiv pandemije. Po zakonu tamo su svakako bile i ostale tri osobe, a to je dopremijer koji je šef stručnog štaba, direktor Civilne zaštite je također član i tamo je i direktor Crvenog križa. Ostale osobe smo zamijenili i uveli one koji stvarno učestvuju u borbi protiv koronavirusa, a to je šef FUP-a, direktor Inspekcijskih službi i direktor Robnih rezervi, te direktor Zavoda za javno zdravstvo – pojasnio je Novalić.

Kazao je kako ne želi da se ovo pitanje politizira, te da su već sinoć iz tog Štaba dobili zahtjeve za nabavku sredstava koje je Vlada FBiH već odobrila.

- U pitanju su nabavka milion zaštitnih maski, 5.000 odijela za zdravstvene radnike, 500.000 rukavica i 170.000 testova koji služe za mjerenje prisustva koronavirusa – zaključio je Novalić.

Premijer FBiH je kazao da se intezivno radi na ekonomskim modelima, te da se rješavaju i ekonomska pitanja.

- Nećemo zabranjivati otpuštanje, to je nemoguće na slobodnom tržištu, ali mi kao država moramo reći da ćemo sve učiniti, za one koji budu otpušteni da ćemo ih zbrinuti u smislu zaštite, da neće ostati bez primanja. Postoji zakon koji njima garantira da će imati primanja. Što se tiče broja otpuštenih, on još nije tako velik, ali će biti. Imam podatak da je do jučerašnjeg dana otpušteno 3.543 radnika, ali ja bih prije rekao da je smanjen broj uposlenih za taj broj i to je ono što se dogodilo u martu - izjavio je Novalić.

Dodao je da su spremna sredstva za pomoć u održavanju likvidnosti biroa za zapošljavanje, već i likvidnost PIO-a.

- Pokušat ćemo da oni koji mogu preživjeti ne dođu u iskušenje da otpuštaju radnike – dodao je Novalić.

Naglasio je da mjere Vlade FBiH neće moći doći do svake firme i do svakog radnika, te da će općine morati voditi računa o malim preduzećima i obrtima.

- Što je srednje veličine, to će morati raditi kantoni, a ono što je najveće, da ćemo to podupirati mi – izjavio je premijer.

Poručio je da ne postoji nestašica brašna, te da nema poremećaja u proizvodnji pšenice i da postoje sasvim dovoljne rezerve.

Direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Davor Pehar je izjavio da u odnosu na posljednji izvještaj Zavoda za javno zdravstvo FBiH, koji je objavljen jučer u 17.00 sati, je do jutros u 10.00 sati testirano 18 uzoraka, od čega je Covid-19 potvrđen kod pet osoba.

- Što se tiče novih potvrđenih slučajeva, četiri su iz Sarajeva i jedan iz Gruda. Kada uzmemo jučerašnji cijeli dan, od jučer u 10.00 sati do danas u 10.00 sati, imali smo deset novih potvrđenih slučajeva. Do danas je u FBiH testirano 517 osoba, s tim da je Covid-19 virus potvrđen kod 62 pacijenta. Najviše potvrđenih slučajeva imamo u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, njih 26, u Kantonu Sarajevo devet, u Zeničko-dobojskom kantonu osam, Zapadnohercegovačkom kantonu sedam, Unsko-sanskom kantonu šest, Bosansko-podrinjskom kantonu četiri, Posavskom kantonu jedan, Srednjobosanskom kantonu jedan. Do danas Tuzlanski kanton i Kanton 10 nisu potvrdili pozitivne slučajeve. Nažalost, imamo i tri smrtna slučaja – izjavio je Pehar.

Više od 30.000 osoba je stavljeno pod nadzor, što je, ocjenjuje, jako uspješna protivepidemijska mjera. Pozvao je građane na striktno pridržavanje mjera i naredbi nadležnih institucija.

- Sljedeće dvije do tri sedmice su ključne u razvoju situacije u pogledu pojave koronavirusa i od svih nas ovisi u kojem smjeru će taj proces ići. Ako se budemo odgovorno ponašali, krivulja koja pokazuje razvoj epidemije bit će pod manjim uglom, bit će manja, što znači da će se pojavljivati manji broj slučajeva. To istovremeno znači da ćemo imati manje opterećenje na zdravstveni sistem i na taj način ćemo izbjeći italijanski scenarij – pojasnio je Pehar.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.