open-navfaktor-logo
search
Sukob interesa
Novčano kažnjeno šest funkcionera u Brčko distriktu BiH
Komisija za odlučivanje o sukobu interesa Brčko distrikta Bosne i Hercegovine saopćila je danas da je nakon utvrđivanja nepravilnosti u izvještajima kod nosilaca javnih funkcija najmanje šest funkcionera u Distriktu novčano kažnjeno od početka 2022. godine do danas zbog povreda odredbi Zakona o sprečavanju sukoba interesa Brčko distrikta. 
26.04.2023. u 12:34
get url
text

Predsjednica Komisije Admira Mujić rekla je da je u istom periodu izrečeno i 18 opomena za ista djela, te da se trenutno vodi 19 novih postupaka protiv nosilaca javnih funkcija.

- Postupci su pokrenuti po službenoj dužnosti zbog nepravilnosti u izvještajima sa prikupljenim podacima kao i vlasničkog udjela u kapitalu većeg od 0,5 posto - rekla je Mujić i dodala da je Komisija zaprimila 11 anonimnih prijava o sukobu interesa nosilaca javnih funkcija i da su po tom osnovu pokrenuta tri postupka.

Ona je podsjetila sve novoimenovane nosioce javnih funkcija u Brčko distriktu da su dužni svake godine podnijeti izvještaj o svom imovinskom stanju najkasnije 30 dana od dana stupanja na dušnost.

- Članovi novoimenovane Vlade Brčko distrikta su također ponovo u obavezi da podnesu izvještaj o svom imovinskom stanju uprkos tome što nastavljaju da rade svoj posao, ali u sazivu nove Vlade - zaključila je Mujić rekavši da su članovi Vlade u novom mandatu i da ih Zakon o sukobu interesa u Brčko distriktu na to obavezuje. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.