Novčanu pomoć dobile porodilje u općinama Centar i Novi Grad

Objavljeno: 11.01.17 u 16:45

Općina Centar dodijelila je porodiljama jednokratnu novčanu pomoć. Ovom prilikom 50 porodilja dobilo je po 300 KM po osnovu rođenja prvog i drugog djeteta, a četiri porodilje je dobilo po 500 KM za rođenje trećeg i svakog narednog djeteta.

Jednokratne novčane pomoći porodiljama su uručili načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić, sekretar Općine Jasna Beba, dopredsjedavajući Općinskog vijeća Mustafa Mulić i vijećnik Velija Katica.

- Prije dva mjeseca dobila sam djevojčicu i imam sina od dvije i po godine. Novac ću iskoristiti za kupovinu pelena - izjavila je Zilha Dedić, navodi se u saopćenju Općine Centar.

Općina Novi Grad Sarajevo u narednom će periodu nastojati da izjednači porodiljske naknade za nezaposlene majke koje primaju znatno manju naknadu u odnosu na zaposlene.

Za smanjenje neujednačenosti naknade za porodilje koje nisu u radnom odnosu Nacrtom budžeta za ovu godinu planirana su sredstva u iznosu od 330.000 maraka.

Obzirom da zaposlene porodilje primaju mjesečnu naknadu u prosječnom iznosu oko 406 KM, a nezaposlene 180 KM, Općina će za svaku nezaposlenu porodilju mjesečno izdvojiti dodatnih 50 KM.

Prema podacima kojima raspolaže nadležna Općinska služba dodatna sredstva godišnje će primati oko 600 porodilja s područja Novog Grada koje nisu u radnom odnosu.

Pored finansijske podrške nezaposlenim porodiljama, i ove godine iz budžeta Općine Novi Grad Sarajevo osigurana su sredstva za podršku porodicama koje dobiju treće, četvrto i više djece, navodi se u saopćenju Općine Novi Grad.