open-navfaktor-logo
search
Provedena analiza
Novcem građana plaćaju se loši postupci javnih nabavki
Ured za žalbe (URŽ), u prvih pet mjeseci ove godine, proveo je 200 postupaka po žalbama na provođenje javnih nabavki. Gotovo 70 posto tih postupaka riješeno je u korist ponuđača, odnosno firmi koje se se javile na javne pozive ugovornih organa, odnosno državnih institucija u BiH.
11.09.2018. u 18:37
get url
text
Damir Šabanić iz UG Justicia

Državne institucije najčešće gube u žalbenom postupku, a nerijetko odluka Ureda za žalbe znači plaćanje novčane naknade advokatima firmi koje su se žalile i dobile za pravo.

- Od 200 provedenih postupaka 137 ide u korist žalitelja, što znači da je u postupku potvrđeno kršenje Zakona o javnim nabavkama. Najveći broj žalbi odnosi se na odluke o izboru najpovoljnijeg ponuđača te sadržaj tenderske dokumentacije. Od 137 odluka u korist žalitelja, 64 podrazumijevaju obavezu državnih institucija da isplate naovačne naknade, a ukupan iznos u tim postupcima je 67.733 KM - kaže Damir Šabanić iz Udruženja građana Justicia, koje je na čelu monitoring tima pod okriljem Antikorupcijske mreže organizacija civilnog društva u BiH (ACCOUNT).

Inače, od 200 analiziranih postupaka Ureda za žalbe pet nije bilo moguće analizirati zbog nepotpune ili nedostupne dokumentacije.

- Ponuđači su se najviše žalili na postupke Elektroprivrede BiH, a žalbe su uvažene u 18 od 19 postupaka te Elektroprivrede RS-a, gdje je uvaženo svih 13 podnesenih žalbi - kaže Šabanić.

Ured za žalbe ima isključivu nadležnost za rješavanje drugostepenih žalbenih postupaka u procesu javnih nabavki. Pored sjedišta u sarajevu, djeluju i dvije filijale, koje se nalaze u Mostaru i Banjoj Luci.

- Možemo reći da URŽ s obzirom na svoje kapacitete radi dobar posao. Problem je što se nerad državnih institucija, odnosno postupci koje izgube, fakturišu građanima i plaćaju javnim novcem, dok ugovorni organ koji izgubi postupak ne snosi sankcije - zaključeno je u izvještaju koji je danas prezentiran u Tuzli.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.