open-navfaktor-logo
search
Banovići
Nove drobilice za Rudnik mrkog uglja
Potpisivanje Ugovora za drobilice dio je ovogodišnjih ulaganja od 50 miliona maraka u banovićki rudnik.
11.09.2018. u 18:10
get url
text
get url
text

Ugovor za nabavku drobilica potrebnih za transportni sistem banovičkog Rudnika mrkog uglja vrijedan devet miliona maraka potpisan je danas između tog rudnika i konzorcija na čijem čelu je firma TTU energetik Tuzla. 

Menadžment kaže da povlači poteze u cilju povećanja proizvodnje, a da im je cilj u 2021. godini, zavisno od potreba tržišta, ostvariti proizvodnju i do tri miliona tona uglja.

Ukupne investicije potrebne za podizanje kapaciteta u tom rudniku kreću se između 120 i 140 miliona KM. Potpisivanje Ugovora za drobilice dio je ovogodišnjih 50 miliona KM investicija u taj sistem.

- Mi smo već završili postupak javne nabavke za bagere, u vrijednosti od 14 miliona, i oni dolaze u februru, drobilice bi trebale doći krajem aprila i u maju iduće godine. U martu dolazi i mašina za separaciju. TTU je dobio posao od devet miliona i vrši montažu na površinskim kopovima, kada sve to saberemo ove godine će biti oko 50 miliona u ovoj godini - kazao je direktor RMU Banovići Munever Čergić.      

Konzorcij s kojim je Rudnik potpisao ugovor o nabavci drobilica čine Rudarski institut, TTU energetik Tuzla, Remex kao zastupnik njemačke firme TAKRAF i Deling Tuzla.

- Mi ćemo samo na osnovu baznog projekta koji će uraditi TAKRAF uraditi glavni projekt, sve proizvesti, kupiti samo ono što se ovdje ne može proizvesti, kompletirati i pustiti u pogon - rekao je generalni direktor i vlasnik ''Deling'' Tuzla Omer Delalić.

S potpisanim ugovorom u Banovićima i TTU energetik Tuzla se, sa svojih trenutno uposlenih 168 radnika vraća u prijeratnu formu.

- Mi smo još jednom dali pečat na transportne sisteme i kompletnu rudarsku opremu - istakao je  direktor TTU energetik Tuzla  Almir Zulić.

U Konzorciju, potpisniku ugovora, angažovano je više od 600 radnika i do 150 inženjera kojima će idejnu potporu dati, odnosno bazno projektovanje izvršiti firma TAKRAF iz Njemačke čiji predstavnik je prisustvovao svečanom činu potpisivanja ugovora o nabavci drobilica za Rudnik koji će u transportni sistem u 2019. investirati još blizu 80 miliona KM.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.