Nove knjige bh. pisaca: “Malo čudo“ Mehmeda Đedovića

Objavljeno: 02.07.17 u 15:25 Autor: Dž. Dž.

Pod okriljem izdavačke kuće Bosanska riječ Tuzla, ovih dana iz štampe je izašla nova knjiga priča Mehmeda Đedovića, pod nazivom “Malo čudo. Ovaj autor poznat je po brojim nagradama dobijenim za pisanje, a prošlogodišnji je dobitnik nagrade Društva pisaca BiH.

Đedović: Vrstan pripovjedač
Đedović: Vrstan pripovjedač

 

Knjigu “Malo čudo“ recenzirao je Zejćir Hasić, koji ističe da Đedović u svakoj od priča koje u Malom čudu donosi, pokazuje da je vrstan pripovjedač, sa prepoznatljivim stilom, sa samo njemu svojstvenim načinom pričanja priče. Osnovna odlika je jednostavnost kazivanja. Tako da svaku njegovu priču, nakon isčitavanja, možemo s lakoćom prepričati, prijatelju, poznaniku...

- I još nešto. To je proza veoma čvrste i logične fabule, sa dramskim nabojem, tako da plijeni pažnju čitaoca od prvog do zadnjeg retka. Iz svake te priče mogao bi se izvesti roman, jer se one mogu posmatrati i kao skice za ovu književnu tvorevinu - kaže Hasić, dodavši da je Đedović majstor dijaloške forme u što se možemo uvjeriti u mnogim pričama.

Đedović njeguje lijepu, kratku, jednostavnu i jasnu rečenicu, a ta kratka i jasna rečenica priču čini čitljivom i pitkom.

Knjiga je podijeljena u tri cjeline (Malo čudo, Crveni vjetar, I to će proći), čini je dvedeset pet priča, pripovjedaka.

Autorski interes za historijom i prošloću je tek toliki da iz nje može izvući dobru priču, što se dogodilo sa pričom Šaptači Irine Kantakuzen, sjajnom pričom o Prokletoj Jerini. Nije zgoreg spomenti ni priču Srce fazana, u kojoj je uspio na potpuno drugačiji način izvagati dobro i zlo u ljudima.

Idejno riješenje za naslovnu stranu uradio je slikar Mirza Latifović, a knjiga je podržana od Fondacije za izdavaštvo FBiH.