open-navfaktor-logo
search
IFAB
Nove promjene fudbalskih pravila: Igranje rukom jasno definisano, šta je s Wengerovim prijedlogom?
Komisija međunarodne fudbalske zajednice (IFAB) kao najviše tijelo za donošenje i sprovođenje fudbalskih pravila najavila je nove promjene za sezonu 2020/2021.
09.04.2020. u 23:44
get url
text

Prema prvim informacijama one će zaista biti revolucionarne, a trebale bi se početi primjenjivati s početkom nove sezone.

Ipak, kako piše španska Marca promjene pravila su postale službene od srijede. One se odnose na pitanje igranja rukom, ali i na pravila VAR-a, pogotovo u Engleskoj.

Prema novim pravilima, koja su utvrđena na skupu u Belfastu nakon opsežne rasprave, utvrđeno je na koji način će se tretirati igra rukom.

- Ako igrač dodirne loptu rukom nehotično, to će se smatrati prekršajem samo ako je zbog toga postignut gol ili u očiglednoj prilici za postizanje pogotka. Ako se igra nastavi i nakon toga je bilo nekoliko dodira s loptom, igranjem rukom neće biti prekršaj.

Posebno je važno naglasiti da će se svako igranje rukom ispod nivoa pazuha, u poziciji kada je ona spuštena niz tijelo, smatrati nedozvoljenim, a iznad tog nivoa dozvoljenim (prikaz na fotografiji ispod).

Ozbiljne promjene spremaju se i kada je riječ o VAR-u i njegovom korištenju. Sudije će se podsticati da što više koriste ekran uz teren. VAR će smjeti dati mišljenje glavnom arbitru, opisati što je on vidio, ali će glavni sudija na kraju donositi konačni sud. Što se tiče očiglednih grešaka, sve je i dalje isto.

O pravilu ofsajda se nije raspravljalo, iako je istaknuto da vrijedi razmisliti o prijedlogu koji je dao iskusni francuski stručnjak Arsene Wenger.

- Pravilo o ofsajdu treba analizirati i potencijalno predložiti njegovu promjenu - poručili su iz IFAB-a.

To znači da bi se ideja bivšeg menadžera Arsenala, a sada šefa FIFA-inog globalnog razvoja, mogla ozbiljno razmatrati.

Naime, Francuz želi da se nedozvoljena pozicija ne sudi ako je samo jedan dio tijela kojim se može zabiti gol u ravnini s predzadnjim igračem, neovisno o tome ako su ostali dijelovi tijela napadača ispred.

Igrač bi tako bio u ofsajdu tek kad bi cijelo njegovo tijelo bilo ispred predzadnjeg igrača ekipe koja se brani, što bi napadačima dalo prednost.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.