open-navfaktor-logo
search
Vrhunske performanse
Novi "audi R8" imat će 1.000 KS u potpuno novom konceptu!
Nasljednik aktuelne generacije R8 modela mogao bi pokretati isključivo električni motor, a kao inspiracija mogao bi poslužiti koncept PB18 e-tron
12.09.2018. u 12:22
get url
text
Audi PB18 e-tron

Automobilska industrija svakim danom sve više se okreće elektro mobilnosti, a to neće zaobići i super sportske automobile. Audi je najavio veliku tehnološku revoluciju svojih modela, pa se može očekivati da preskočiti razvoj hibridnih super sportskih automobile nego će krenuti odmah u razvoj potpuno električnih modela.

Audi trenutno proizvodi super sportski R8 model kojeg pokreće atmosferski V10 motor zapremine 5,2 litra. Nasljednik aktuelne generacije R8 modela mogao bi pokretati isključivo električni motor, a kao inspiracija mogao bi poslužiti koncept PB18 e-tron.

"Audi PB18" e-tron pokreće isključivo elektro motor čija snaga iznosi 770 KS. Zadivljujuće performanse ostvaruje i u ubrzanju od 0 do 100 km/h za šta mu je potrebno nešto više od 2 sekunde, a maksimalna brzina iznosi 300 km/h.

Novi "audi R8" trebao bi imati još bolje performanse, pa se procjenjuje da bi ga mogao pokretati motor sa oko 1.000 KS.

Audi želi radikalno promijeniti koncept aktuelnog R8 modela zauzeti prvu poziciju u svom segmentu. Njegov primjer vjerovatno će slijediti i Porsche koji će predstaviti i svoj prvi super sportski model na potpuno električni pogon.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.