Novi bh. brend: Ovako zvuči "mlaka kamilica" iz Širokog Brijega

Objavljeno: 19.05.17 u 15:08 Autor: S. Šišić

Finalna utakmica Kupa Bosne i Hercegovine u kojoj je Široki Brijeg bio bolji od Sarajeva nakon boljeg izvođenja penala i dalje je top tema sportske javnosti u našoj zemlji.

Nažalost, ne zbog kvalitete fudbala, nego zbog onoga što se događalo na tribinama stadiona Pecara.

Orkestrirano divljaštvo pokvarilo je dojam. Huligani, što je najblaža riječ za one koji su izviždali himnu BiH, te skandiranjem "Za dom spremni" i "Ubij baliju", potrudili su se da pokvare ono što se događalo na terenu.

Da stvar bude gora, iz NK Široki Brijeg indirektno su podržali divljaštvo, što potvrđuje i njihovo saopćenje javnost, u kojem se, između ostalog, kaže:

- Ponašanje manjeg dijela posjetitelja finalne utakmice na Pecari mlaka je kamilica naspram onoga što se događa na nekim drugim bh. stadionima, a pritom znatno učestalije i u puno gorem obliku, no to se nerijetko prešućuje i gura pod tepih. Samo kada je u pitanju NK Široki Brijeg, takve se stvari probaju pošto-poto progurati u prvi plan.

Ljudi iz Širokog Brijega mogli bi pogledati videozapise sa finalne utakmice na Pecari i sami procijeniti da li je divljaštvo "mlaka kamilica", kako oni to opisuju.


NK Široki Brijeg - FK Sarajevo / Zvižduci za... by clipsbh
NK Široki Brijeg - FK Sarajevo / Skandiranje Za... by clipsbh

Uz to, incidenti sa finalne utakmice na Pecari nisu izolovan i prvi slučaj. Već ranije na istom stadionu događale su se scene kojih bi se posramio svaki normalan čovjek.

Tako su 2005. godine veliku mrlju na prijateljsku utakmicu BiH - Hrvatska bacili navijači koji su izviždali himnu naše zemlje. Tada su "navijači" na Pecari pjevali nacionalističke pjesme uz, već poznata skandiranja, "Ubij balije", "Mi smo ustaše, najjači smo, najjači"...

Pet godina kasnije, na utakmici protiv Sarajeva, navijači Širokog Brijega "ponovo su bili u elementu". Na njihovoj tribini jedna uz drugu našle su se zastave Vatikana i nacističke Njemačke i to iz vremena strahovlade Adolfa Hitlera.

Da navijačima Širokog Brijega smeta himna BiH potvrđuje i primjer iz 2012. godine. Pred finalnu utakmicu Kupa BiH protiv Željezničara izviždana je himna naše zemlje, a gosti iz Sarajeva bili su izloženi repertoaru ružnih psovki...