open-navfaktor-logo
search
U prodaji
Novi broj magazina Stav: Čitaocima 50 posto popusta za online izdanje, a printano izdanje može se naručiti
Redakcija magazina Stav preporučuje svojim čitaocima da ostanu kući i u sigurnosti svog doma čitaju magazin, te im je, u ovim okolnostima, omogućila 50 posto popusta na pretplatu za online izdanje.
25.03.2020. u 15:16
get url
text
Stav, naslovna

Svim čitaocima koji su vjerni printanom izdanju preporučujemo da nazovu vrijedne volontere na sljedeće brojeve telefona:

(00387) 033 860 106 i (00387) 062 104 010, koji će im dostaviti magazin Stav na adresu po redovnoj cijeni primjerka 3 KM.

Borba protiv pandemije koronavirusa Covid-19 središnja je tema ovog 264 broja Stava. U njemu donosimo reportaže i tekstove saradnika Stava iz zemalja koje su teško pogođene epidemijom, poput Italije i Sjedinjenih Američkih država.

Tako talijanski suradnik Stava, pišući o situaciji u toj zemlji, kaže kako je ogromna šteta što znanje stručnjaka nije bilo upotrijebljeno u praksi (ne samo u Italiji). Pravi trenutak bio je već u januaru, kada je trebalo zalaziti u mrtvačnice bolnica i tragati o smrtima prouzrokovanim “neuobičajenim” upalama pluća, mapirati njihove kontakte (dakle, mnogo prije žarišta koji će se ubrzo pojaviti u Venetu i Lombardiji), postaviti “temelje” vojnih bolnica isključivo za oboljenja od COVID-a (vidi Kinu), kako on po bolnicama ne bi zaharao, što se u Italiji dogodilo i događa bez obzira na sve jači i jači “lockdown”.

Islamska zajednica Bošnjaka u Italiji pomaže u borbi protiv virusa korona o čemu pišemo u novom broju.

Svjesni situacije u kojoj se nalazi Italija, predstavnici Islamske zajednice Bošnjaka u Italiji uz kulturna društva i pojedince odlučili su se za pokretanje humanitarnih akcija u cilju pomaganja stanovnicima pogođenim virusom. Raman Kadrić, sekretar Islamske zajednice Bošnjaka, ističe da su se Bošnjaci stavili na raspolaganje vlastima i kriznim štabovima, a uz to su i pokrenuli akcije prikupljanja sredstava koje će preusmjeriti bolnicama i institucijama koje se bave preveniranjem daljeg širenja virusa korona

Pitali smo psihologe i sociologe o promjenama koje nam donosi virus korona. Koliko će se naš svijet promijeniti u narednim mjesecima, teško je i zamisliti, ali promjene koje smo doživjeli za nekoliko dana takve su da bi trebala desetljeća da se provedu u normalnim okolnostima. Čitave zemlje postale su socijalni eksperimenti. U svega nekoliko sati donesena je odluka da se kompletan obrazovni sistem preseli na internet. Niko se nije bunio. U normalnim okolnostima za provođenje takve odluke trebale bi godine. Kada bi to u normalnim okolnostima firme dopustile rad od kuće? Prisustvujemo epohalnim promjenama i imamo “privilegiju” da ih promatramo uživo, iz prvog reda.

U novom Stavu čitajte kako direktor bolnice “Dr. Irfan Ljubijankić” u Bihaću, Hajrudin Havić, otežava ionako složenu situaciju izazvanu pandemijom virusom korona.

Prikriva li Havić putem napada na Sarajevo i Klinički centar Univerziteta u Sarajevu dugogodišnju korupciju i nepotizam, ali i stravičnu situaciju u bolnici “Irfan Ljubijankić”?

U ovom broju Stava nastavljamo sa pričom o UKC Tuzla – istinskom mučilištu za porodilje i bebe, člankom o tome kako su tamošnji doktori zdravoj bebi na porodu oštetili mozak.

Trudnoća Edine Mujabašić odvijala se u najboljem redu, no prilikom poroda došlo je do komplikacija uslijed kojih je njenom sinu Emanu oštećen mozak i danas ovaj dvogodišnjak ne može samostalno ni sjediti, ne može hodati ni držati glavu uspravno, ne govori, a veliki je napredak što je hranu počeo prihvatati pomoću šprice, umjesto dotadašnjeg hranjenja sondom.

Da pametnjakovići kojima je lako dostupan internet nisu samo ovih dana specifikum Bosne i Hercegovine pokazuje tekst dopisnika Stava iz Turske.

Bilo je samo pitanje vremena kada će se kriza, odnosno pandemija izazvana virusom korona (COVID-19) pretvoriti u sredstvo za sitno dnevnopolitičko prepucavanje. To je empirijski dokazano na sjednici Parlamenta Turske prošle nedjelje na kojoj je ministar zdravlja Fahrettin Koca detaljno izvijestio parlamentarce o stanju, preduzetim i budućim mjerama glede borbe protiv pandemije. Ono što je uslijedilo prevazišlo je okvire zdravog razuma i logike, o pristojnosti da ne govorim.  “Bacanje para”, “ko će ih napuniti”, “bespotrebno” – mali su asortiman “argumenata” kojima se opozicija gađala kada su građene bolnice u Turskoj. Sada su te bolnice volšebno postale “prepreka” u borbi protiv pandemije. Mozak staje pred takvom “argumentacijom”

Osim ovih tema u ovom broju Stava donosimo i priče o tome kako su epidemije oblikovale čovjećanstvo kroz stoljeća, kako je musliman iz Indije Evropi otkrio šampon, prognoze o tome kako će nam životi izgledati nakon pandemije, uticaju koronavirusne krize na ekonomiju svijeta…

Za ovaj broj Stava govore Anis Ajdinović, Muhamed Brka, Hašim Šahinović, Ernad Osmić, Sulejman ef. Čolaković…

Novi broj Stava u prodaji je danas poslijepodne u Sarajevu, a od četvrtka, 26. marta širom Bosne i Hercegovine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.