open-navfaktor-logo
search
Narodno pozorište Mostar
Novi datum kultnog festivala komedije: "Mostarska liska" od 25. do 30. septembra
Međunarodni festival komedije "Mostarska liska 2020" po 17 put bit će održan od 25. do 30. septembra.
16.06.2020. u 13:36
get url
text

Podsjećamo, festival "Mostarska liska 2020" koji se tradicionalno održava u organizaciji Narodnog pozorišta Mostar u mjesecu aprilu, odgođen je zbog tada proglašene pandemije virusa COVID-19.
S obzirom da je Vlada Federacije BiH ukinula stanje prirodne nesreće, rukovodstvo Narodnog pozorišta Mostar procijenilo je da su omogućeni uslovi za nastavak priprema, organizacije i realizacije Festivala uz sve mjere zaštite i prevencije.

- S namjerom da podržimo domaću produkciju te istovremeno smanjimo rizike koji sa sobom nosi dolazak umjetnika iz drugih država, odlučili smo se izvršiti reselekciju predstava, te će ovogodišnji program festivala biti okrenut bosanskohercegovačkoj produkciji i pozorištima- istakli su organizatori.

Festival će biti otvoren u petak, 25. septembra u 20 sati predstavom "Fistik ili san o suncu, mjesecu i još nekim sitnicama" autora Almira Imširevića, čiju režiju potpisuje Admir Glamočak, a koja je nastala u produkciji Narodnog pozorišta Sarajevo.

Naredne večeri, 26. septembra na repertoaru je predstava “Istina“ Florijana Zelera, u režiji Željka Stjepanovića. Predstavu igra ansambl Gradskog pozorišta jazavac iz Banja Luke.

U nedjelju, 27. septembra gledamo predstavu "Identitluk" nastalu prema motivima djela Amina Maaloufa, u režiji Tanje Miletić Oručević. Predstava je rađena u koprodukciji Narodnog pozorišta Mostar, Hrvatskog narodnog kazališta Mostar i Studija za izvedbene umjetnosti iz Mostara.

Ponedjeljak, 28. septembra, rezervisan je za nastup Narodnog pozorišta Tuzla i predstavu "Putovanje" Vahida Klopića, u režiji Midhata Kušljugića.

Posljednjeg dana takmičarskog dijela festivala (29. septembra) uživamo u izvedbi predstave "Sjećaš li se Doli Bel" Abdulaha Sidrana, u režiji Kokana Mladenovića, nastaloj u produkciji Kamernog teatra 55.

Festival će biti zatvoren 30. septembra, ceremonijom dodjele nagrada, te izvedbom predstave u čast nagrađenih. Riječ je o predstavi "Čorba od kanarinca" autora Miloša Radovića, u režiji Riada Ljutovića, nastala u produkciji JU Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo.

Pored takmičarskog, Festival će i ove godine imati značajan dio pratećih sadržaja koji će biti objavljeni neposredno prije početka Festivala.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.