Novi detalji potrage: Sejfović bio naoružan do zuba, za sobom ostavljao hranu, odjeću, kartice...

Objavljeno: 12.09.17 u 18:40

Kantonalno tužilaštvo Kantona Sarajevo i Uprava policije MUP-a Kantona Sarajevo izdali su zajedničko saopćenje za medije o detaljima potrage za odbjeglim Sejfovićem.

Amel Sejfović FOTO: MUP KS
Amel Sejfović FOTO: MUP KS

Kako je saopćeno, nakon dojave da je 3. septembra Amel Sejfović pobjegao iz Kazneno-popravnog zavoda "Miljacka", policajci MUP-a Kantona Sarajevo pod nadzorom Tužilaštva Kantona Sarajevo, odmah su krenuli u potragu za odbjeglim pritvorenikom.
Odmah su uslijedila hapšenja nekoliko osoba za koje se sumnja da su Sejfoviću pomogle u bjekstvu.

 Lociran u Visokom

Od samog bijega postojale su indicije da se Amel Sejfović nalazi u okolini Visokog. Nakon što je Obavještajno-sigurnosna agencija BiH i locirala bjegunca, u potragu za odbjeglim Sejfovićem, MUP-u Kantona Sarajevo, agenciji koja je predvodila aktivnosti, pridružili su se MUP-ovi Zeničko-dobojskog i Srednjobosanskog kantona, Federalna uprava policije, SIPA i Granična policija BiH.

Utvrđeno je da se Amel Sejfović skrivao u blizini telekomunikacijskih repetitora kod Visokog. Uslijedila je akcija detaljne pretrage terena u mjestima Tušnjići, Gorani, Stjena gora, Tušnjička korita, Zagorice i Završje na području općina Visokog i Kiseljaka. Budući da je tokom skrivanja koristio više SIM kartica i mobilnih telefona ali i zbog konfiguracije terena, bilo je otežano njegovo preciznije lociranje.

Prilikom intenzivne pretrage, na različitim lokacijama pronađena je hrana, garderoba, automatska puška, mobilni aparati i SIM kartice.

VEZANI TEKST - Nakon hapšenja bjegunca iz KPZ-a Sarajevo: Sejfović se sumnjiči za jedno krivično djelo

S obzirom da je mjesto Buci bilo operativno pokriveno od strane pripadnika MUP-a Kantona Sarajevo i Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, jučer oko 11 sati i 45 minuta, Amel Sejfović - naoružan pištoljem, uočen je kako pretrčava ulicu u pomenutom naselju. Kada je primjetio policijske službenike, skotrljao se niz liticu u korito rijeke Fojnice i nastavio bježati. Međutim, upao je u policijsku zasjedu nadomak vodenice, odbacio je pištolj i mobilni telefon te je nakon toga i uhvaćen.

VEZANI TEKST - Kako je uhapšen Sejfović: Promijenio 20 SIM kartica u mobitelu, uhvaćen za deset minuta

U ovom predmetu, Amel Sejfović osumnjičen je za krivično djelo bijeg osobe kojoj je oduzeta sloboda. Istraga je u toku.

Inače, budući da Kantonalni sud u Sarajevu pred kojim se vodi postupak u predmetu "Raiffeisen banka" nije donio odluku o premještanju Amela Sejfovića u KPZ Zenica, takav prijedlog danas je sudu uputilo Tužilaštvo KS.

Pritvoreni jataci

Amel Sejfović je iz sarajevskog zatvora pobjegao 3. septembra, gdje je bio u pritvoru jer se protiv njega trenutno na sarajevskom sudu vodi proces zbog optužbe da je sa saučesnicima opljačkao banku u sarajevskom naselju Ilidža 2015. godine, kada je poginuo biciklista Kemo Bašić.

Zbog pomaganja u Sejfovićevom bjekstvu do sada su uhapšeni i pritvoreni Nikola Simić i Armin Delalić, zatvorski čuvari, te Igor Miloš, medicinski tehničar KPZ-a Sarajevo. Stražarima se na teret stavlja da su Sejfoviću pomogli da pobjegne iz zatvora, dok se Miloš tereti da mu je pomogao da pribavili pištolj, uz čiju upotrebu je pobjegao iz pritvorske jedinice.

Pritvoreni su i Amir Ibrahimi i Dževad Hazić, te Mirsad Fazlić koji se sumnjiče da su bjegunca prevezli iz Sarajeva do Visokog.

Tužilaštvo KS predložilo je pritvor i za još jednog Sejfovićevog pomagača, Sanjina Borčaka. On se sumnjiči da je Sejfoviću obezbjeđivao logistiku, a njegovo pritvaranje je zatraženo zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi utjecao na svjedoke i ponovio krivično djelo.