open-navfaktor-logo
search
Sud BiH
Novi dokazi Tužilaštva BiH u slučaju Josipović i ostali za zločine u Srebrenici
U nastavku suđenja za genocid počinjen 1995. godine u Srebrenici, Državno tužilaštvo uložilo je transkripte iskaza tri zaštićena svjedoka pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (MKSJ)
25.09.2018. u 14:51
get url
text
Miodrag Josipovic, Srebrenica

Tužilac Ibro Bulić uložio je transkripte svjedočenja PV-111, PV-112 i PV-156 u haškim predmetima "Popović i ostali", kao i u predmetu "Krstić".

U januaru 2015. MKSJ je Vujadina Popovića i Ljubišu Bearu osudio na doživotni zatvor za genocid počinjen u Srebrenici, a Dragu Nikolića na 35 godina zatvora za pomaganje u genocidu, dok je Radivoje Miletić osuđen na 18 godina i Vinko Pandurević na 13 godina za zločine u Srebrenici.

Radislav Krstić je pred MKSJ-om u aprilu 2004. osuđen na 35 godina zatvora za pomaganje u genocidu počinjenom u Srebrenici.

Odbrana Dragomira Vasića je za sva tri svjedoka postavila pitanja, dok je Odbrana Radomira Pantića svoja pitanja usmjerila na svjedoka PV-112.

Za genocid počinjen u Srebrenici, Tužilaštvo BiH tereti Miodraga Josipovića, Branimira Tešića, Dragomira Vasića, Danila Zoljića i Radomira Pantića. Na teret im je stavljeno prisilno premještanje, transport, zarobljavanje, a nekima od njih i pogubljenja muškaraca i dječaka.

Prema optužnici, Josipović je bio načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB), a Tešić zamjenik komandira Policijske stanice u Bratuncu. Vasić je, kako je navedeno, bio komandant štaba policijskih snaga iz Zvornika i načelnik Centra javne bezbjednosti (CJB) Zvornik, Zoljić komandant posebnih jedinica CJB-a, a Pantić komandir Prve čete posebnih jedinica policije.

Sudsko vijeće je na današnjem ročištu odredilo timsko vještačenje s Višeg suda u Beogradu zaštićenog svjedoka M-11, na osnovu medicinske dokumentacije i pregleda.

Suđenje će se nastaviti 9. oktobra.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.