open-navfaktor-logo
search
Rohinje
Novi izvještaj UN-a otkrio nove dokaze o genocidu nad arakanskim muslimanima
U izvještaju UN-ove Misije za istraživanje nasilja u Mijanmaru se naglašava da vlada Mijanmara i dalje provodi i ne čini ništa da zaustavi sistematske i masovne nehumane zločine nad arakanskim muslimanima
16.09.2019. u 15:18
get url
text

Međunarodna misija za nezavisnu istragu nasilja u Mijanmaru objavila je izvještaj u kojem se navodi kako postoje novi dokazi da su mijanmarske vlasti s genocidnom namjerom provodile zločine protiv muslimanske manjine u Arakanu (Rohinja), javlja Anadolu Agency (AA).

Misija pri Ujedinjenim nacijama (UN) objavila je izvještaj koji je sačinjen u proteklih godinu dana, a u izvještaju se naglašava da i dalje postoji velika bojazan za opstanak Rohinja.

U prošlogodišnjem izvještaju Misija je navela da zločini koje je mijanmarska vojska provela nad Rohinyama sadrže četiri od ukupne pet elemenata genocida, a u novom izvještaju se navodi da postoje novi dokazi koji potvrđuju tu konstataciju o genocidnoj namjeri.

Misija također upozorava da postoji rizik da se ponove genocidni zločini nad muslimanskom manjinom. U izvještaju se također upozorava na sve teže uvjete života 600.000 arakanskih muslimana, uključujući 120.000 u kampovima.

-U prošlogodišnjem izvještaju Misije navedeno je da su vlada i vojska Mijanmara počinile najgrublje prekršaje ljudskih prava, uključujući ubistva, silovanja i progone, a većina tih faktora su i dalje na sceni. Sve ukazuje da se situacija u Arakanu nije promijenila i da su i dalje na snazi praksa, zakoni i politike koje predstavljaju osnov vladinih zločina nad Rohingyama - navodi se u izvještaju.

U izvještaju se naglašava da vlada Mijanmara i dalje provodi i ne čini ništa da zaustavi sistematske i masovne nehumane zločine nad arakanskim muslimanima. UN-ova misija također je optužila mijanmarsku vladu da ne čini ništa da zaustavi i procesuira odgovorne za zločine. UN-ovi istražitelji su u izvještaju naveli kako su brojna prava i slobode ograničene za 600.000 pripadnika muslimanske manjine u Arakanu. Predsjednik Misije Marzuki Darusman će izvještaj predstaviti sutra učesnicima 42. Redovne sjednice Vijeća Ujedinjenih nacija za ljudska prava u Ženevi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.