open-navfaktor-logo
search
Indonezija
Novi jak zemljotres "podigao" cunami od tri metra, prijeti katastrofa
Objavljen je i snimak velikog vala koji je poplavio grad
28.09.2018. u 18:53
get url
text

Zemljotres magnitude 7,5 stepeni po Richteru danas je pogodio indonezijski otok Sulawesi, nekoliko sati nakon što je nešto slabiji zemljotres srušio kuće na istom području.

Kako javlja agencija AP, zemljotres je izazvao cunami koji je pogodio grad Palu na otoku Sulawesi i izazvao veliku poplavu. Objavljen je i snimak velikog vala koji je poplavio grad.

Lokalni mediji javljaju da je cunami bio visok i do tri metra. Meteorološke službe objavile su da se nivo vode postupno smanjuje, prenosi Index.

-Stanovnici obalnih područja, molim vas, udaljite se od obale - poručio je na televiziji Sutopo Purwo Nugroho, glasnogovornik državne agencije za sprečavanje katastrofa.

Američki geološki institut procijenio je snagu drugog potresa na 7,5 stepeni, nakon početne procjene od 7,7 stepeni. Prvi potres je uništio kuće, usmrtio jednu osobu i povrijedio njih najmanje deset, objavile su vlasti.

-Potres se osjetio izuzetno jako, očekujemo još štete i žrtava - dodao je Nugroho.

-Nacionalna agencija za potragu i spašavanje poslat će veliki brod i helikoptere kako bi pomogli u operaciji spašavanja - rekao je šef agencije Muhammad Syaugi dodajući da nije uspio stupiti u vezu sa svojim timom u Paluu.

U nizu potresa u julu i augustu na turističkom ostrvu Lomboku poginulo je gotovo 500 ljudi, stotine kilometara jugozapadno od Sulawesija. Indonezija se nalazi na rubu Pacifičkog vatrenog prstena i često je pogađaju potresi.

Veliki potres pokraj sjevernog indonezijskog otoka Sumatre je 2004. pokrenuo cunami koji je diljem Indijskog oceana ubio 226 hiljada ljudi u 13 država, među njima 120 hiljada Indonežana.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.