Novi obrat u slučaju "sveštenik i droga": U Čačku uhapšene i majka i kćerka

objavljeno: 13.03.2018. u 19:19

Srbijanska policija je otkrila ilegalnu laboratoriju za uzgoj "skanka", zaplijenila oko 80 kilograma ove opojne droge i uhapsila petočlanu organizovanu kriminalnu grupu. 

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, Službe za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK), u saradnji sa pripadnicima Specijalne antiterorističke jednice (SAJ), ovu akciju na području Vojvodine su sproveli u koordinaciji sa Tužilaštvom za organizovani kriminal.

- Zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivična djela udruživanje radi vršenja krivičnih djela, neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga i neovlaštena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija, uhapšeni su M. Š. (1988), N. J. (1990), O. R. (1990) i Ž. M. (1977), svi iz Sremskih Karlovaca, te B. S. (1977) iz Pećinaca, dok se za još jednim osumnjičenim intenzivno traga - navedeno je iz Odjeljenja za medije i komunikacije MUP-a Srbije.

Policija sumnja se da su se članovi ove organizovane kriminalne grupe u dužem vremenskom periodu bavili proizvodnjom i prodajom "skanka", koji su distribuirali krajnjim kupcima na teritoriji Republike Srbije.

Policija je prilikom pretresa porodične kuće jednog od osumnjičenih u Inđiji u podrumskim prostorijama pronašla savremeno opremljenu laboratoriju za uzgoj "skanka" u vještačkim uslovima, a uhapšeni članovi organizovane kriminalne grupe zatečeni su u toku branja i pakovanja droge.

Sinhronizovanim pretresima na više adresa, zaplijenjeno je oko 80 kilograma "skanka", kao i pištolj "magnum 357" sa 49 metaka i dva luksuzna putnička vozila.

Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 sati i oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni Tužilaštvu za organizovani kriminal.

Ranije danas, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Čačku uhapsili su S. P. (1972) i A. P. (1994) iz okoline Požege zbog sumnje da su organizovale transport 27 kilograma skanka koji je policija zaplijenila 27. februara ove godine u Mrčajevcima.

Tom prilikom uhapšeni su M. J. (1977) i Z. M. (1975) iz Požege koji su u prepravljenom bunkeru "pasata" prevozili drogu upakovanu u 52 paketa. Prema saznanjima medija, tada su uhapšeni pravoslavni sveštenik i vjeroučitelj prerušen u žensku osobu, a danas su uhapšene majka i kćerka.

VEZANI TEKST - Detalji hapšenja u Srbiji: Pop u mantiji, a vjeroučitelj u ženskoj odjeći u autu punom droge

U pretresu stana i drugih prostorija u kojima žive osumnjičene S. P. i A. P. koji je izvršen u saradnji s policijom u Užicu, pronađeno je 1.035 američkih dolara, 280 eura, 28.060 dinara, 50 kanadskih dolara, 70 konvertibilnih maraka i 40 švedskih kruna, za koje se sumnja da su stečeni prodajom narkotika. Također, od osumnjičenih je oduzeto i šest automobila.

Zbog postojanja osnova sumnje da su izvršile krivično djelo neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga, po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Čačku, njima je određeno zadržavanje do 48 sati i one će uz krivičnu prijavu biti privedene tužiocu.

U Srbiji su u posljednje vrijeme učestale policijske akcije protv trgovaca drogom i zaplijena marihuane.