open-navfaktor-logo
search
Zabrinjavajuće
Novi opasan trend širi se među djecom na društvenim mrežama, šta kažu stručnjaci
Novi, opasan trend proširio se među djecom - snimaju kako se međusobno napadaju u školi, a potom te snimke dijele po društvenim mrežama koje dobijaju sve više publike.
03.05.2023. u 07:53
get url
text

Sky News piše kako se u jednoj školi u Velikoj Britaniji okupilo 20-ak djece koja su okružila žrtvu i rugala joj se. Svjedok je rekao da je u jednom trenutku bilo oko 40 djece.

Stručnjaci upozoravaju da je riječ o trendu koji je u porastu u britanskim školama te da su ovakvi incidenti zabrinjavajući.

Novi izazovi

Moguće je da su motivi napada sami videozapisi - trenutak ozloglašenosti na društvenim mrežama, stvaranje sadržaja za dijeljenje i smijanje u privatnim grupama na Snapchatu.

Više djece je snimalo napad, a čini se da su mnogi znali za zasjedu. Najmanje jedno dijete koje je snimalo u nekom trenutku se uključilo u napad, udarajući žrtvu dok je bila na zemlji.

Čak je i žrtva kasnije putem društvenih medija saznala da je napad bio planiran.

- Imala sam plavo oko, glava me boljela svaki put kad bih govorila. Cijela škola zna za ovo. Čak mi je i drago što nemam mobitel jer mislim da bi me samo bombardirali porukama o tome - kazala je žrtva.

Nermina Vehabović Rudež

Ovakvih napada sve je više i među djecom u Bosni i Hercegovini, kaže psihologinja i psihoterapeutkinja Nermina Vehabović Rudež i upozorava da mladi, kako se pomiču granice, stalno izmišljaju nove stvari i nove izazive.

- TikTok je sa svojim sadržajem jako opasan i pod hitno bi trebalo uvesti kontrolu, šta i kako se objavljuje na toj mreži i da se neke stvari mogu blokirati - navodi psihologinja.

Dodaje "kako je ustvari cjelokupno društvo krivo što su nam djeca postala takva i što ih takve stvari privlače i zabavljaju".

- Ovo je trend u cijelom svijetu među djecom i mi se nažalost ne možemo izdvojiti iz toga. Da li ćemo se više brinuti o našoj djeci, takve stvari zaustavljati i činiti više da tu svoju energiju usmjere na pozitivne stvari, do nas je. Uvijek postoji rješenje i način da djecu usmjerimo da pozitivne stvari, a to su u ovom slučaju, bavljenje sportom ili upisivanjem u muzičku školu, ali da to ne bude takmičarski i samouništavajući. Aktivnosti su tu da se razvijaju, a ne da se potencira takmičenje kod djece i borba sa drugim jer to ih pospješuje da dođu na TikTok i u virtualnom svijetu se takmiče ko će biti popularniji, bolji, uspješniji. Zato bih pozvala i sportske radnike, profesore u muzičkim školama, a posebno nastavnike u osnovnim i srednjim školama, da uče djecu kako se sarađuje i ne uništava protivnik, nego šta je takmičenje u tom smislu, šta to znači. To nije uništavanje protivnika, nadmoć, nego jednostavno vježbanje i podizanje ličnih granica svojih intelektualnih i fizičkih kompetencija. U suprotnom ostat ćemo na tome da imamo vježbanje i prikaz toga na internetskim sadržajima koje ne možemo kontrolisati - pojašnjava Vehabović Rudež.

Vlasnici platformi

Ističe "kako je prevencija suština svega".

- Ono što zajednica može uraditi jeste da zaustavlja takve sadržaje, a roditeljima preporuka da povedu više računa koliko će im djeca biti na društvenim mrežama i šta tamo rade - kazala je Vehabović Rudež.

Prof. dr. Saša Mrdović, profesor na Elektrotehničkom fakultetu u Sarajevu, osvrnuo se na mogućnost i načine kontrole sadržaja koji se objavljuju na društvenim mrežama.

Prof. dr. Saša Mrdović

Prema njegovim riječima, "radi se o vrlo obimnom i zahtjevnom poslu".

- Obično onaj ko bi trebao to uraditi vlasnik je portala, odnosno platforme na kojoj su objavljeni ti snimci, poput Facebooka ili TikToka. Oni bi trebali biti u tehničkoj mogućnosti, pošto se svi snimci objavljuju preko njih. Imaju softvere, ali i ljude koji su tamo zaposleni, posmatraju ono što se objavljuje i reagiraju. Mogu reći da na neke stvari oni brzo reagiraju. Ali ono što je tehnički ili je problem sa resursima je - kako pregledati zaista ogroman broj snimaka koji se svakodnevno objavljuju, a tu je i pitanje njihove politike - šta se smatra neprimjerenim sadržajem - pojašnjava Mrdović.

Iako teoretski postoji mogućnost da se sve što se objavljuje i pregleda, to je ipak, dodaje naš sagovornik, praktično neizvodivo.

- Tako da smatram da vlasnici platformi rade neke svoje protokole kojima olakšavaju pretraživanje. Šta pod tim mislim? Vjerovatno imaju softver koji ih upozorava na sumnjiv sadržaj nakon čega to ljudi pregledaju - kazao je Mrdović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.