Novi Pazar uoči posjete turskog predsjednika: Svijetleći panoi i bilbordi dobrodošlice Erdoganu

Objavljeno: 10.10.17 u 12:37

Pred sutrašnju posjetu predsjednika Republike Turske Recepa Tayyipa Erdogana u Novom Pazaru i Sandžaku vlada praznična atmosfera. Građani Novog Pazara i regije Sandžak ističu da je ovo historisjki događaj i s nestrpljenjem očekuju dolazak turskog predsjednika. Očekuju i da će nakon ove posjete, prije svega, doći do poboljšanja ekonomske situacije u ovom dijelu Srbije, javlja Anadolu Agency.

Na više mjesta u centru Novog Pazara i ulazu u grad, gdje je planirano da prođe turska delegacija, istaknuti su bilbordi sa likom Erdogana i porukom dobrodošlice na turskom jeziku (hosgeldiniz). Na gradskom bedemu (tvrđavi) postavljene su zastave Turske, Srbije i Bošnjaka u Srbiji, a na svijetlećim paonima ispred gradske uprave su takođe zastave Turske i Srbije, kao i bošnjačke nacionalne zastave, s porukom "dobrodošli".

U gradu je veliko spremanje pred dolazak gosta i velikog prijatelja Bošnjaka, Sandžaka i Srbije, poručuju Novopazarci. Uređuju se i čiste ulice, sadi cvijeće. 

Prema zvaničnom protokolu, Erdogan će drugog dana posjete Srbiji boraviti u Novom Pazaru gdje će zajedno sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem u zgradi gradske uprave održati sastanak sa gradonačelnicima i predsjednicima opština Novi Pazar, Raška, Kraljevo, Sjenica, Tutin, Prijepolje, Nova Varoš i Priboj.

Prema protokolu iz Predsjedništva Srbije, biće održana i ceremonija potpisivanja protokola između Grada Novog Pazara i Opštine Raška sa Turskom agencijom za saradnju i koordinaciju (TIKA).

Velika očekivanja Novopazaraca od Erdoganove posjete

Nakon ceremonije potpisivanja, predsjednici Vučić i Erdogan prošetaće glavnom ulicom Novog Pazara.

Novopazarci s nestrpljenjem očekuju dolazak Erdogana od čije posjete očekuju mnogo, prije svega, turske investicije i otvaranje fabrika kako bi se smanjilia nezaposlenost i zaustavio odlazak mladih iz Sandžaka.

Šefćet Gračanin, profesor i poznati sportski radnik, očekuje da bi, pored infrastrukture, Turska trebalo da pomogne u otvaranju radnih mjesta kako bi, kako poručuje, zaustavio odlazak omladine iz Sandžaka.

"Histroijski smo vezani. Očekujem boljitak, s obzirom na to da dolazi 185 privrednika s Erdoganom. Da se otvori neka fabrika i da se djeca zaposle u Novom Pazaru. Očekujem mnogo, treba ići naprijed“, poručuje Šefćet.

Predavač na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru Fahrudin Mavrić kaže da će se nakon posjete Josipa Broza Tita, 1971. godine, posjeta turskog predsjednika Erdogana ove godine, zajedno s predsjednikom Srbije Vučićem, ući u historiju ovog grada.

"Dva predsjenika biće tu, Srbije i jedne velike Turske. Očekujem dobrobit za sve građane ove države, Sandžaka, Bošnjaka naročito, poboljšanje našeg života. Ti ljudi koji ga prate, ne dolaze radi ekskurzije, nego da ispitaju podneblje za ulaganje. Potrebna nam je infrastrukutura, putevi, što je najvažnije“, smatra Mavrić koji je i član Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV).

Most između Srbije i Turske

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac je povodom posjete Recepa Tayyipa Erdogan izrazio očekivanje da je ova posjeta signal svima da je Novi Pazar most prijateljstva između Srbije i Turske.

"I u tom pogledu mi smo izuzetno zahvalni gospodinu Erdoganu na pažnji koju nam poklanja ovom posjetom. Naš grad već ima nekoliko pripremljenih projekata koji će se realizovati uz podršku Republike Turske. Prije svega, riječ je o izgradnji dva mosta i dvije ulice u centru grada koje će umnogome pomoći da se razreši saobraćajna gužva. Osim toga, planirano je da se izgradi novo obdanište koje će udvostručiti kapacitete vrtića Mladost i obezbediti najsavremenije uslove za našu decu. Takođe, počeće i rekonstrukcija Isabegovog hamama i dela stare čaršije“, izjavio je Biševac.

Bošnjačko nacionalno vijeće izrazilo je radost zbog najavljenog dolaska predsjednika Republike Turske Recepa Tayyipa Erdogana u Srbiju, pri čemu planira da posjeti Sandžak.

BNV od ove posjete očekuje zajedničke projekte Srbije i Turske u putnu i komunalnu infrastrukturu u Sandžaku sa ciljem stvaranja stimulativnog ambijenta da uspješni privrednici iz Turske nađu svoj interes za investiranje u Sandžak. BNV vjeruje da visokoobrazovana radna snaga i raspoloživa prirodna bogatsva uz tradicionalno poštenje i gostoprimljivost građana Sandžaka mogu biti razlog da uspješni privrednici nađu svoj interes.

Recep Tayyip Erdogan, aktuelni predsjednik Republike Turske, je prvi šef te države koji će boraviti u zvaničnoj posjeti regiji Sandžak, a kao prvi turski premijer Sandžak je posjetio u julu 2010. godine.