open-navfaktor-logo
search
Jahorina
Novi pokušaj prinudne prodaje hotela Vučko
Izvršni postupak pokrenula je Addiko banka kako bi naplatila kredit od 11,27 miliona KM
12.07.2019. u 10:23
get url
text
Aparthotel Vučko

Aparthotel Vučko, jedan od najpoznatijih hotela na Jahorini, ponovo će 15. jula biti ponuđen na prodaju u izvršnom postupku koji je pred Osnovnim sudom u Sokocu pokrenula Addiko banka s ciljem naplate kredita od 11,27 miliona KM. Izvršni postupak koji je protiv hotela pokrenula nekadašnja Hypo Alpe Adria, a danas Addiko banka, kako bi naplatila milionski kredit, osporava vlasnik hotela, firma B&B Vučko, zbog čijih prigovora je prodaja već nekoliko puta odgađana, piše Capital.  

Osim banke, izvršni postupak protiv Vučka vodi i firma Bora na koju je Addiko banka prenijela svoja potraživanja od hotela.

Upravo je to sporno zastupniku Vučka Predragu Barošu koji smatra da banka ne može da se pojavljuje kao tražilac izvršenja jer ona nema potraživanja od Vučka, s obzirom na to da ih je ranije prenijela na firmu Bora.

- Banka je pokrenula izvršni postupak, a nakon toga je prenijela potraživanja od Vučka na Boru. Banka potom podnosi zahtjev Osnovnom sudu u Sokocu da se izvrši promjena tražioca izvršenja, tako da novi tražilac izvršenja bude Bora. Međutim sud je to odbio, obrazlažući da se nakon pokretanja izvršnog postupka ne može mijenjati tražilac izvršenja - kazao je Baroš za Capital.

Takav stav Osnovnog suda u Sokocu potvrdio je i Okružni sud u Istočnom Sarajevu, nakon čega se došlo u situaciju da se protiv „Vučka“ vode dva postupka po istom pravnom osnovu.

Banka pokušava da naplati 11,27 miliona KM, a „Bora“ 12,6 miliona KM.

Prema posljednjoj procjeni vrijednost hotela Vučko iznosi 10,8 miliona KM, što advokat Vučka također osporava navodeći da način na koji se došlo do te brojke nije logičan.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.