open-navfaktor-logo
search
Njemački golman
Novi posrtaj u karijeri: Uz šampionski pozdrav Loris Karius napustio Bešiktaš
Njemački golman Loris Karius (26) saopćio je da je jednostrano raskinuo ugovor sa turskim superligašem Bešiktašom u kojem je nastupao kao posuđeni fudbaler engleskog Liverpoola.
04.05.2020. u 16:17
get url
text

Karius se na Instagramu obratio javnosti i kazao da je pokušao sve da ne dođe do ove situacije, ali da nije naišao na razumijevanje u upravi istanbulskog kluba, javlja Anadolu Agency (AA).

Ističući da je imao podršku i dobar odnos s navijačima, Karius je poručio da će uvijek imati najljepša sjećanja iz grada na Bosforu.

- Zahvaljujem svim saigračima, stručnom štabu i osoblju kluba. Od prvog dana su me dobro primili. Hvala puno. Bešiktaš, šampion - poručio je Loris.

Karius je tako stavio novi upitnik na karijeru, iako je prije nekoliko godina slovio za jednog od najperspektivnijih golmana na svijetu. Kao najmlađi golman koji je branio u Bundesligi, Karius je 2016. godine postao član Liverpoola u kojem je njemački strateg Jurgen Klopp krojio idealni tim na Anfieldu.

Finale Lige prvaka protiv Real Madrida činilo se savršenim krajem sezone za Liverpool, ali dvije kardinalne greške golmana Kariusa titulu su doslovno predale Real Madridu, a Kariusova karijera je stavljena pod znak pitanja.

Čelnici Liverpoola su ga u augustu te 2018. godine posudili Bešiktašu, ali njegopvi nastupi i dalje nisu nalik onima koje je imao prije tog kobnog majskog finala.

Kariusu je u dresu Bešiktaša odigrao 67 utakmica, odnosno 5.030 minuta i primio je 95 golova, što je 1,4 golova po utakmici ili gol na svake 53 minute.

U 55 ligaških utakmica Karius je primio 68 golova, a u evropskim takmičenjima je na deset utakmica primio 21 gol. U dvije utakmice Kupa Turske primio je šest golova.

Na mečevima je često bio "prozivan" s tribina jer su mu navijači skandirali zbog pregršt golova koje golmani vrhunskog kalibra ne bi trebali primati.

Odlazak iz Bešiktaša novi je veliki ispit za karijeru Lorisa Kariusa koja je izgledala perfektno sve do te kobne noći finala Lige prvaka 2018. godine. Svojevremeno su iz Liverpoola tvrdili da je Karius bio tragičar tog finala jer je dobio težak udarac u glavu u jednom duelu sa Realovim braničem Sergiom Ramosom, ali te tvrdnje nikada nisu dokazane.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.