open-navfaktor-logo
search
Zeničko-dobojski kanton
Novi režim rada: Biro prijave nezaposlenih prima na e-mail, faks ili poštom
Javna ustanova Služba za zapošljavanje Zeničko-dobojskog kantona, u cilju sprečavanja većeg okupljanja na malom prostoru, od danas ponovo mijenja režim rada te privremeno potpuno obustavlja rad sa strankama u svojim prostorijama - potvrdio je u izjavi za Fenu direktor JUSZZDK Anto Pešić.
26.03.2020. u 10:25
get url
text
get url
text

On navodi da će korisnici njihovih usluga, do daljnjeg dokumentaciju za ostvarivanje svojih prava moći dostavljati putem e-maila, faksa ili poštom nadležnom birou rada.

- U slučaju da nisu u mogućnosti dostaviti potrebnu dokumentaciju na jedan od navedenih načina, mogu se obratiti nadležnom birou rada prema mjestu prebivališta i telefonskim putem, kada će im biti date upute za daljnji postupak. Nezaposleni koji se redovno javljaju na biro, do daljnjeg se uopće nisu dužni javljati te neće biti brisani iz evidencije, dok osobe koje se trebaju prijaviti u evidenciju nezaposlenih za ostvarivanje prava na novčanu naknadu, dokup staža, odjaviti se sa evidencije ili dobiti uvjerenje, mogu to uraditi e-mailom, poštom ili faksom - pojašnjava Pešić.

Dodaje da se obrasci za prijavu mogu pronaći te isprintati sa njihove službene internetske stranice.

Pešić također tvrdi da nisu tačne primjedbe nekih ugostiteljskih radnika, koji su dobili otkaze zbog novoanstale situacije, a koji su se žalili da su prilikom prijave u evidenciju nezaposlenih proteklih dana “dobijali samo papir da izjavu o prestanku rada dođu predate tek nakon 45 dana”, zbog čega ne mogu ostvariti pravo na novčanu naknadu zbog privremene nezaposlenosti.

-Ništa se nije mijenjalo u načinu prijavljivanja radnika koji su ostali bez posla. Sve upute za prijavu mogu dobiti na službenoj web-stranici, ali će, zbog vanrednih okolnosti, možda nešto duže čekati izdavanje rješenja. Međutim, to ništa ne mijenja na stvari, odnosno oni neće biti zakinuti, jer im pravo na naknadu za nezaposlenost teče od dana kada su dobili otkaz, a ne kada su se prijavili na biro - navodi Pešić.

On napominje da se radnici koji su ostali bez posla, a žele ostvariti pravo na zdravstvenu zaštitu, po zakonu moraju prijaviti u roku od 30 dana.

-T o je dovoljno vremena da se prijave. To mogu uraditi i na način da “uslikaju” dokumentaciju i pošalju nam je e-mailom ili poštom, a mogu se javiti i na telefon pa će im naši referenti kazati kada da dođu i da pred zgradom preuzmu njihovu dokumentaciju. Pravo na novčanu naknadu ne mogu ostvariti za prvi mjesec samo ako se nisu javili u roku od 30 dana, nego će imati pravo na naknadu za naredni mjesec - ističe Pešić.

Sve se, kaže on, čini da se zaštiti zdravlje i radnika Službe, jer se u evidenciju nezaposlenih prijavljuju i osobe koje su ostale bez posla u inostranstvu.

-Kada bi nam samo jedan takav ušao sa zarazom, sve bismo morali zatvoriti i naše službenike poslati u karantin. Time ni nezaposleni ne bi imali mogućnost da dobiju svoju uslugu - upozorava Pešić te dodaje da umjesto nezaposlenih, a kako bi uradili kompletnu proceduru, službenici biroa traže podatke i iz Porezne uprave Federacije BiH.    

Na sreću, kaže, zasad još nije tako veliki priliv osoba koje se zbog gubitka posla javljaju za prijavu u evidenciju za nezaposlene, ali da će tačne podatke za mart imati tek početkom aprila.  

-Vjerovatno će u aprilu biti puno više osoba koje će se javljati zbog gubitka posla, ali za sada to nije toliko dramatično. Vjerovatno se i poslodavci nadaju da će sve brzo proći, ali ako ovo stanje potraje, očekivati je veći broj otkaza – smatra Pešić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.