SAD

Senat usvojio odluku kojom traži prekid američkog učešća u ratu u Jemenu

Objavljeno: 14.03.2019. u 09:06

Jemen je poprište duboke političke i sigurnosne krize koja je krajem 2014. godine eskalirala u građanski rat. Pobunjenički pokret Husi kontroliše glavni grad Sanu i još nekoliko važnih regija u zemlji, a međunarodno priznata Vlada Jemena djeluje iz lučkog grada Adena

Američki Senat sinoć je usvojio akt kojim poziva administraciju američkog predsjednika Donalda Trumpa da okonča podršku prosaudijskoj koaliciji koja učestvuje u ratu u Jemenu.

Odluka je izglasana s 54 glasa za i 46 glasova protiv, bez obzira na to što u gornjem domu Kongresa blagu većinu imaju Trumpovi republikanci.

To je drugi put u protekla četiri mjeseca da se u američkom Kongresu usvaja odluka kojom se traži prekid i indirektnog učešća SAD-a u ratu u Jemenu.

Inicijator usvajanja takve odluke bio je senator Bernie Sanders koji je već najavio da će se kandidirati za predsjedničke izbore naredne godine.

- Učešće SAD-a u ratu u Jemenu nema odobrenje Kongresa i zato je nelegalno i neustavno - poručio je Sanders na Twitteru.

Jemen je poprište duboke političke i sigurnosne krize koja je krajem 2014. godine eskalirala u građanski rat. Pobunjenički pokret Husi kontroliše glavni grad Sanu i još nekoliko važnih regija u zemlji, a međunarodno priznata Vlada Jemena djeluje iz lučkog grada Adena.

Konflikti u Jemenu dodatno su pojačani u martu 2015. godine kada je Saudijska Arabija sa svojim saveznicima počela izvoditi zračne napade na položaje pobunjenika.

U ratu je uništena infrastruktura, uključujući zdravstvo, vodovodnu mrežu i kanalizaciju, što je navelo UN da opiše situaciju u toj zaljevskoj zemlji kao jednu od najgorih humanitarnih katastrofa modernog vremena.

Izvor:   Anadolija

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije