Novi skandal u bh. rukometu: Ženski klubovi prekinuli takmičenje u PLBiH

Objavljeno: 03.10.17 u 15:27

Udruženje ženskih rukometnih klubova Premijer lige Bosne i Hercegovine obavijestilo je Upravni odbor Rukometnog saveza BiH (UO RSBiH) da je svih 12 klubova, sudionika Premijer lige BiH, donijelo odluku da obustavi takmičenje u sezoni 2017/2018. do rješavanja njihovih zahtjeva.

Udruženje se 26. septembra obratilo UO RSBiH i komesaru takmičenja Arijani Vojić zahtjevom u kojem se, između ostalog, traži smanjenje troškova ženskim rukometnim klubovima u Premijer ligi BiH kao i poboljšanje statusa ženskog rukometa u našoj zemlji.

S obzirom na to da Udruženje do danas nije dobilo odgovor, donesni su zaključci u kojim se od UO RSBiH zahtijeva da radi u interesu klubova i protiv dugogodišnje diskriminacije.

- Nezauzimanjem stava oko naših zahtjeva od 26. septembra nastavlja se dugogodišnje ignoriranje i diskriminacija ženskog rukometa i ženskih rukometnih klubova u BiH. Ignoriranje naših zahtjeva za smanjenjem troškova natjecanja i to kroz ograničenje troškova klubova za službene osobe na 500 KM po utakmici i oslobađanje od plaćanja kotizacije za ženske klubove za sezonu 2017/2018, samo je pokazatelj da ne postoji ni minimum razumijevanja niti dobre volje da UO RSBiH uradi išta čime bi pomogao i olakšao rad ženskih rukometnih klubova - navodi se, između ostalog, u saopćenju Udruženja ženskih rukometne klubova.

Iz Udruženja napominju da se i dalje ništa ne radi kada je u pitanju ženska reprezentacija i da UO RSBiH pruža podršku ženskom rukometu u BiH samo deklarativno te da se ne radi apsolutno ništa osim obećanja na ostvarivanju jednakopravnosti ženskog rukometa.

Udruženje je najavilo da će o stanju ženskog rukometa u BiH obavijestiti i Evropsku rukometnu federaciju (EHF).

Nakon dva odigrana kola odluku da obustavi takmičenje u Premijer ligi BiH donijelo je sljedećih 12 klubova: RK llidža, OŽRK Jedinstvo AR, HŽRK Grude ŽRK Mira, ŽRK Krivaja ŽRK Neretva, ŽRRK Izviđač CO, HRK Katarina, ŽRK Bihać, ŽRK Dubica i ŽRK Hadžići DIDO.