Turska

Novi snimci: Pučisti do ranih jutarnjih sati dopremali oružje

Objavljeno: 22.10.2018. u 13:55

Riječ je o snimcima nadzornih kamera na kojima se jasno vidi kako pučisti do ranih jutarnjih sati helikopterima u sjedište Generalštaba turske vojske dopremaju velike količine oružja i municije

FOTO: AA

Anadolu Agency (AA) došla je u posjed novih snimaka koji svjedoče kako su teroristi FETO-a helikopterima prevozili oružje i municiju i satima nakon što je pokušaj vojnog udara u Turskoj osujećen u noći s 15. na 16. juli 2016. godine.

Riječ je o snimcima nadzornih kamera na kojima se jasno vidi kako pučisti do ranih jutarnjih sati helikopterima u sjedište Generalštaba turske vojske dopremaju velike količine oružja i municije.

Na snimcima se vidi kako pučisti u prvim satima pokušaja puča okupiraju kompleks Generalštaba i raspoređuju tenkove i tešku artiljeriju.

Također se vidi kako u ranim jutarnjim satima 16. jula, u trenucima kada je pokušaj puča već bio osujećen, pučisti helikopterom dovoze dodatni kontingent oružja za potrebe pučista u kompleksu.

Snimci su uvršteni i u dokazni materijal u sudskom procesu koji vodi 17. Krivični sud u Ankari. Radi se o procesu vezanom za okupaciju Generalštaba tokom puča.

Teroristička organizacija Fetullahci/Paralelna državna struktura (FETO/PDY) je 70-ih godina prošlog stoljeća počela svoje podanike infiltrirati u sigurnosne institucije Turske, da bi 80-ih godina znatno ojačala svoje paralelne piramide unutar tih institucija i, na koncu, 15. jula 2016. godine izvela pokušaj vojnog udara s ciljem rušenja ustavnog poretka i svrgavanja demokratski izabrane vlasti u Turskoj.

Tokom pokušaja vojnog udara u Turskoj je ubijena 251, a ranjeno blizu 2.200 osoba. Turske nadležne institucije pokrenule su opsežnu borbu protiv te terorističke organizacije na čelu koje je Fetullah Gulen.

Izvor:   Anadolija

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije