Novi sukobi ispred Al Akse: Ranjeno najmanje 20 osoba

Objavljeno: 17.07.17 u 22:49

Najmanje 20 osoba je ranjeno kada je izraelska policija nasrnula na muslimanske vjernike koji su se okupili ispred ulaza kompleksa Al Aksa kako bi klanjali akšam-namaz.

Izraelski policajci su nasrnuli na Palestince koji su se okupili da obave molitvu i protestuju odluku izraelskih vlasti o postavljanju metalnih detektora na ulaze u kompleks Al Akse.

Policija je intervenisala kada su okupljeni vjernici pred ulazom Al Akse uzvikivali slogane protiv Izraela. Izraelska policija je tom prilikom koristila gumene metke, topovski udar i suzavac, potjeravši masu u sporedne ulice.

Crveni polumjesec Palestine je saopćio da je u napadu izraelske policije ranjeno 20 Palestinaca, od čega jedan gumenim metkom. Nakon intervencije policije, muslimanski vjernici su se razbježali i akšam-namaz klanjali u obližnjoj benzinskoj stanici, dok je kompleks Al Akse ostao prazan.

S druge strane, u kvartu Ezeriye u Jerusalemu je također došlo do sukoba između izraelske policije i grupe Palestinaca. Crveni polumjesec Palestine je saopćio da su u ovom napadu ranjene četiri osobe, pogođene gumenim mecima.

Izraelske snage sigurnosti su danas, nakon četiri dana, ukinule zabranu ulaska u Stari Grad u Istočnom Jerusalemu, ali jake tenzije u toj regiji i dalje traju. U sjeni ratova i kriza na Bliskom istoku, vlasti Izraela već četiri dana u potpunoj blokadi drže Stari Grad u Jerusalemu u kojem se nalazi i kompleks Al Aksa.

U zidinama Starog Grada su skoro sve radnje zatvorene, a primjetno je veliko prisustvo izraelskih snaga sigurnosti. Izraelske snage sigurnosti su u petak ujutro blokirale sve ulaze u staro jezgro grada u Istočnom Jerusalemu i dozvoljavaju kretanje isključivo mještanima, a ne i posjetiocima iz drugih gradova i šire.

Baš kao što je u petak bez najave blokirala ulaze, danas poslije podne izraelska policija je dozvolila ulazak i izlazak iz Starog grada, ali na svim ulazima je i dalje prisutan veliki broj policije i vojske. I lokalno muslimansko stanovništvo u kompleks Al Akse nije moglo ući od petka do jučer, a izraelske snage su jučer i na ulaze u kompleks postavile dodatne kontrolne punktove s detektorima za metal.

Lokalni Palestinci protestiraju zbog toga i odbijaju ući u kompleks, već namaze klanjaju ispred njega. S druge strane, izraelska policija bez ikakvih promjena i dalje u kompleks Al Akse pušta grupe jevrejskih doseljenika.

Tenzije koje su trenutno prisutne u Jerusalemu dosežu najviši nivo u proteklih pet decenija izraelske okupacije Jerusalema. Palestinsko stanovništvo ugroženo potezima izraelske vlasti i ovog puta je razočarano izostankom reakcija i pažnje međunarodne zajednice.