navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Sadrži hranjive tvari

Novi trend koji njeguje dlaku: Rižina voda potiče rast i vraća sjaj kosi

Novi trend koji se odnosi na njegu kose ističe kako voda od riže može dlaku učiniti sjajnijom, ojačati pramenove i potaknuti rast kose.

Objavljeno: 26.04.2023. u 08:34
get url
text

Čak je i slavne osobe poput Kim Kardashian i Cardi B. hvale kao spasiteljicu njihove kose.

Iako korištenje rižine vode slovi kao novi trend, ovo je zapravo beauty praksa koju već stoljećima koriste u njezi kože i kose žene širom Azije.

Razlog za to je taj što rižina voda sadrži obilje hranjivih tvari koje ostaju nakon namakanja riže.

Ova namirnica je, naime, bogata mineralima, vitaminima i antioksidansima.

Primjera radi, vitamin B5 (pantenol) može omekšati kosu, dok bi vlakna koja oblažu dlaku teoretski mogla učiniti kosu gušćom.

Antioksidansi, uključujući i ferulinsku kiselinu, nude zaštitu od oksidativnog stresa koji može pridonijeti nastanku sijedih dlaka i pucanju kose.

Riža je također puna aminokiselina koje su dio proteina, uključujući i keratin, gradivni element kose.

Recept za pripremu rižine vode ne može biti jednostavniji. Dovoljno je da pola šoljice suhe, neskuhane bijele riže potopite u dvije do tri šoljice vode i ostavite da se namače tokom noći ili najmanje pola sata.

Procijedite rižu, pa bjeličastu tekućinu prelijte preko čiste i suhe kose, od korijena do vrhova, te umasirajte u tjeme.

Alternativa navedenom može biti da vodu ulijete u flašicu s raspršivačem, pa poprskajte po kosi dok ne bude potpuno mokra.

Ostavite da djeluje 20 do 30 minuta, a zatim operite kosu kao što to obično radite.