Novi uspjeh ljekara UKC-a: Još jedan razlog da pacijenti ne idu u inostranstvo (FOTO)

Objavljeno: 11.01.17 u 15:21 Autor: J. Bojić

Na tuzlanskom Univerzitetskom kliničkom centru uspješno je obavljena prva artroskopija ramena, operativni zahvat koji se do sada nije radio nigdje na području Federacije BiH.

 

Ova operativna procedura obavlja se tako što se kroz mali rez u rameni zglob ubacuje kamera i na taj način se vrši uvid u stanje ramena, koje se potom rješava.

Prvi zahvat obavljen je nad pacijentom u 50-im godinama života koji je imao više od 20 iščašenja ramena.

Uspješan zahvat

- Operacija je trajala oko sat vremena, a isto toliko je trajala i priprema s obzirom da se radi o specifičnom položaju tijela, odnosno ramenog zgloba tokom ove procedure. Pacijent je otpušten iz bolnice tri dana nakon operacije bez ikakvih komplikacija i trenutno je u procesu fizikalne terapije - rekao je dr. Mirza Avdić, član hirurškog tima koji je obavio artroskopiju ramena.

Artroskopske operacije koljena već više od decenije rade se na UKC-u Tuzla, međutim ova procedura na ramenu mnogo je zahtjevnija i kompliciranija.

- Tokom edukacije u Sloveniji profesor nam je slikovito objasnio. Koljeno je sa operativnog stanovišta fudbalski teren, a rame je jedna obična staza za kuglanje - pojašnjava dr. Avdić.

Svemu je prehodila saradnja UKC-a Tuzla i Ortopedske bolnice Valdoltra iz Slovenije, koja je jedna od vodećih u Evropi kada je u pitanju ova grana medicine.

- Nakon edukcije u Sloveniji, ali i Njemačkoj, naši ljekrski tim sada je sposoban da samostalno obavlja ovakve zahvate. Nakon obavljene prve operacije u planu imamo još šest, a pacijenti su već uradili preliminarne pretrage i spremni su za zahvate - rekao je šef Klinike za ortopediju i traumatologiju UKC-a Tuzla dr. Alen Kamerić.

Da bi ovakve operacije uopće bilo moguće izvesti, pored stručnosti ljekara potrebna je i odgovarajuća oprema, a UKC je osnovni uslov ispunio nabavkom novog artroskopskog stuba.

Članovi ljekarskog tima koji su obavili operativni zahvat ističu da ovakva procedura nosi brojne benefite za pacijente.

Benefiti za pacijente

- Zahvat traje kraće, lakši je oporavak pacijenta, manji broj bolesničkih dana i brži povratak svakodnevnim aktivnostima - navodi dr. Adnan Kešetović, još jedan član hirurškog tima.

Na Klinici za ortopediju planiraju uvođenje još novih zahvata, a riječ je o parcijalnoj protezi ramena, kao i artroskopijama lakta i skočnog zgloba.

Važno je istaći da ovakav zahvat u inostranstvu za naše građane košta oko 5.500 eura, a sada više neće biti potrebe ići izvan BiH, jer troškove operacije snosi Zavod zdravstvenog osiguranja.