Novi zakon u Francuskoj: Za premršavu manekenku šest mjeseci zatvora

Objavljeno: 08.05.17 u 20:34

U Francuskoj je na snagu stupio novi zakon o zabrani pretjerano mršavih modela na pistama u toj zemlji koja je poznata po modi.

Modeli će morati imati ljekarsko uvjerenje da su zdravi i da je njihov indeks tjelesne mase prihvatljiv FOTO: ILUSTRACIJA
Modeli će morati imati ljekarsko uvjerenje da su zdravi i da je njihov indeks tjelesne mase prihvatljiv FOTO: ILUSTRACIJA

Kazna poslodavcima za kršenje pomenutog zakona, koji je privukao veliku pažnju u Evropi, može iznositi i do 75.000 eura i šest mjeseci zatvora.

Prema ovom zakonu, modeli će morati imati ljekarsko uvjerenje da su zdravi i da je njihov indeks tjelesne mase (BMI) prihvatljiv.

Uvjerenje će važiti dvije godine, nakon čega treba biti obnovljeno. Slični uvjeti postoje i u još nekim zemljama Evropske unije (EU).

Francuska ministrica zdravstva Marisol Touraine izjavila je da je cilj ovih zabrana da se smanji, kako je kazala, promocija neadekvatnog ideala ljepote te da se spriječi anoreksija kod mladih osoba.

Također, prema ovom zakonu komercijalne fotografije modela morat će nositi natpis "Retuširane fotografije", ukoliko su na bilo koji način izmijenjene ili uljepšane.

Prema najnovijim podacima Ministarstva zdravstva Francuske, oko 40.000 osoba pati od anoreksije, a 90 posto njih čine adolescenti.