open-navfaktor-logo
search
Kanton Sarajevo
Novi zastupnici: Vlast se može napraviti bez SDA ako to prihvate čelnici stranaka
Mi ovdje ne odlučujemo da li će se vlast u Kantonu formirati bez SDA. Znam da je samo šest stranka postiglo visoku saglasnost, a na kraju će o svemu odlučiti stranački organi, izjavio je Marić
16.11.2018. u 13:26
get url
text

Predstavnici šest političkih stranaka, Naša stranka, Socijaldemokratska partija BiH, Demokratska fronta, Savez za bolju budućnost i Nezavisna bosanskohercegovačka lista i Narod i Pravda žele napraviti vlast u Kantonu Sarajevo, ali bez učešća SDA koja ima 10, najviše zastupnika u Skupštini KS.

Zastupnik SDP-a Igor Stojanović rekao je nakon završene sjednice da ta stranka neće ulaziti u bilo kakvu koaliciju sa SDA te da su posvećeni programskoj koaliciji koju čini šest stranaka u KS.   

Zastupnik Naše stranke Edin Forto ističe da je glavni cilj da se napravi iskorak u načinu vođenja politike u KS, a posebno u, kako je naveo, političkoj odgovornosti u raspolaganju javnim resursima.

- Cilj Naše stranke je da se napravi iskorak u vođenju politike Kantona Sarajevo. Zvršili smo Nacrt programa i sada će biti upućen na organe stranaka da ga potpišu. To ćemo završiti sljedeće sedmice i počinjemo razgovarati o odgovornosti po resorima uključujući i imena nekih kandidata – kazao je Forto.

Zastupnik Naroda i Pravde Elmedin Konaković kazao je da će nastavak sjednice biti 20. novembra, kada bi trebao biti usvojen nacrt budžeta za 2019. godinu, koji će prezentirati stari saziv Vlade KS, a usvajati novi saziv Skupštine.

- Cijenim da se prvo treba regulisati zloupotreba javnih resursa, te ću insistirati na moralu i etici usvajanjem zakona o porijeklu imovine i zakona o nepotizmu, koji će pokazati kredibilnost novoizabranih zastupnika. Predvidjeli smo 300 mjera koje ćemo provesti u svom četverogodišnjem mandatu. Zato, sumnjam da će neko iz ovih šest stranaka odgovoriti na poziv SDA da s njima pravi vlast – tvrdi Konaković.

Odgovarajući na novinarsko pitanje da li će biti "preletača" iz stranaka, jer se o tome spekuliše u javnosti, Konaković je odgovorio:

- Čuo sam za te kuolarske i mahalske priče. Vidio sam u razgovorima sa svim strankama da su to ozbiljni ljudi. Ne mislim da bilo koji finansijski iznos može biti interesantan da napravi prelet u drugu stranku. Ali na našoj političkoj sceni gledali smo u prošlosti svašta – kazao je Konaković.

Konaković je dodao da to pitanje za njega nije krucijalno. Važno je izvršiti ono što na značimo u programu, a ko će to izvršiti manje je važno.

Zastupnik SBB-a Zvonko Marić informirao je da dosad nisu razgovarali o podjeli ministarskih pozicija te o tome ko bi mogao biti novi premijer.

- Mi ovdje ne odlučujemo da li će se vlast u Kantonu formirati bez SDA. Znam da je samo šest stranka postiglo visoku saglasnost, a na kraju će o svemu odlučiti stranački organi – izjavio je Marić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.