Novi Zmaj za medije u Zagrebu: Dvije godine sam čekao poziv Hrvatske, a sada sam odabrao BiH

Objavljeno: 16.07.17 u 14:10

Jozo Šimunović (22), stoper Glasgow Celtica, bivši fudbaler Dinama, odlučio je igrati za Bosnu i Hercegovinu!

Šimunović je čuvao i Messija
Šimunović je čuvao i Messija

Odigrao je 48 utakmica za mlade selekcije Hrvatske, od U-16 do U-21, a umjesto kockastog obući će dres reprezentacije BiH.

O "reprezentativnom transferu" pišu i mediji u Zagrebu.

- Često smo nakon što je otišao iz Dinama kontaktirali Šimunovića, koji je postao jedan od ključnih igrača legendarnog škotskog kluba. Uvijek smo ga pitali očekuje li poziv u Vatrene: Čekam, valjda ću biti pozvan kad zaslužim, nadam se.... - podsjećaju Sportske novosti na ranije razgovore sa Šimunovićem.

Tako je uvijek govorio. Čekao je, čekao, ali nije dočekao. Igrao je sve bolje i bolje u Celticu, igrao je protiv Barcelone, sudarao se s Lionelom Messijem, Celticov menadžer Brandon Rodgers o njemu je govorio u superalativima.

Usput je osvajao trofeje, postao ljubimac navijača, počele su stizati i ponude drugih klubova. Engleski premierligaš West Bromwich Albion ga je recimo po svaku cijenu želio dovesti u svoje redove. Također, kako su pisali engleski mediji, za Šimunovića je bio zainteresiran i Newcastle, nudili su prema tim izvorima 10,5 miliona eura. Onda je u jednim škotskim novinama izašao ovakav hvalospjev...

- Šimunović ima sve odlike elitnog igrača. On je defanzivac koji zna s loptom, a o tjelesnoj pripremljenosti, duelima i igri u odbrani ne treba trošiti riječi. To je mišljenje i navijača Celtica, za njih je postao svjevrsni kultni heroj!

Celtic ga nije želio prodati, Brendan Rodgers je rekao da mu je on prevažan igrač. Sve se to događalo u karijeri Joze Šimunovića, ali iz Hrvatske nije stizao bilo kakav poziv, pišu Sportske novosti.

Ne samo to, niko ga nije pitao ni za zdravlje kad je bio povrijeđen i morao pauzirati. I tako, malo po malo, Šimunović je postajao sve utučeniji čekajući taj poziv iz domovine.

Jučer nam se javio, iako je Celtic igrao prijateljsku utakmicu s Lyonom.

- Odlučio sam igrati za Bosnu i Hercegovinu! Nema se tu što mnogo više pričati, to je moja odluka i to je gotovo, to je tako - kazao je Šimunović za SN.

Ukratko je ispričao slijed događaja koji su ga lansirali u reprezentaciju BiH.

- Nazvao me selektor Bosne i Hrecegovine Mehmed Baždarević. Nakon tog prvog poziva razgovarali smo još nekoliko puta. Nakon tih razgovora definitivno sam donio odluku da želim igrati za Bosnu i Hercegovinu. Rođeni sam Zagrepčanin, ali su mu roditelji iz Jajca te imam uvjete za igranje za BIH. To je cijela moja priča.

Pitamo ga je li izgubio strpljenje čekajući poziv iz Hrvatske?

- Gledajte, kad su god bila reprezentativna okupljanja, ja sam se osjećao loše, jako loše. Igrao sam dobro, osvajao trofeje, hvalili su me svi, trener, saigrači, mediji, navijači... Uglavnom svi igrači Celtica su odlazili na reprezentativna okupljanja, a ja sam ostajao trenirati u klubu. Stalno sam mislio, valjda sljedeći put neću ostati. Ali uvijek sam ostajao, bez obzira na sve što sam pružao. Vidio sam da se u i hrvatskim medijima prate moje dobre igre, dakle, nije se radilo o tome da sam bio daleko od očiju. U klubu su me stalno pitali zašto me niko ne zove u hrvatsku reprezentaciju, nikome nije bilo jasno.

Veli da je čekao dovoljno dugo...

- Čekao sam poziv dvije godine! Ali nije došao. Ne želim ispasti neskroman, ali držim da sam taj poziv davno zaslužio. Na kraju sam sjeo s svojom porodicom i donio odluku. Dugo smo razgovarali, nisam to odlučio naglo.

Onda je dodao još nešto. Vjerovatno je i to bio najveći razlog što je odustao od hrvatske reprezentacije.

- Znate što mi je bilo najviše žao? Kad sam bio dugo povrijeđen, niko me iz HNS-a nije nazvao, nitko me nije pitao za zdravlje. Pa ipak sam odigrao skoro 50 utakmica za mlade selekcije Hrvatske, bio sam kapiten. Nisam trebao dobiti reprezentativni poziv, ali da me barem neko nazvao i pitao kako se osjećam, kako povreda, pruži mi neku podršku. Ne želim da ispadne pregrubo, znate da nisam od onih koji će se velikim riječima izlaziti u medije, bilo koga optuživati, kritizirati. Međutim, zar to nije neljudski? Pa valjda je stvar ljudskosti da nekog ko je bolestan ili povrijeđen nazoveš, pitaš kako je. To nema veze s fudbalom, ali s ljudskošću ima.

Ima još nešto...

- Kad sam se na kraju vratio nakon povrede, onda nisam bio pozvan ni u U-21 reprezentaciju, kad smo igrali odlučujuću utakmicu za nastup na Europskom prvenstvu. Sad mi recite, kako sam trebao odlučiti nakon svega? Selektro BiH Baždarević je zvao, bio korektan, pitao me o svemu, potpuno drugačija priča. Sad na kraju svoje priče s Hrvatskom, zahvaljujem svim selektorima u mladim reprezentacijama koji su me vodili i vjerovali u mene, koji su nam svima skupa bili više nego selektori, bili su nam kao roditelji. Sada okrećem novu stranicu u svojoj karijeri u reprezentativom dresu BiH - zaključio je Šimunović u razgovoru za Sportske novosti. 

Stoper za budućnost

Šimnović je rođen 4. augusta 1994. godine u Zagrebu. Visok je 191 cm i igra na poziciji stopera. Za Celtic je potpisao 1. septembra 2015. godine, a prije toga nastupao je za zagrebački Dinamo.

Za mlađe reprezentacije Hrvatske odigrao je 48 utakmica i postigao je dva gola.

Njegova tržišna vrijednost je 3,5 miliona eura. Po svim karakteristikama trebao bi biti pojačanje za Zmajeve i stoper za budućnost...