open-navfaktor-logo
search
Brucoški sat
Novih 700 studenata na Univerzitetu "Džemal Bijedić"
Nakon brucoškog sata, studenti su se uputili na svoje organizacione jedinice, gdje su ih pozdravili dekani i nastavno osoblje, te im poželjeli dobrodošlicu
01.10.2018. u 13:03
get url
text

Već tradicionalno, prvog ponedjeljka u mjesecu oktobru održan je brucoški sat u Sportskoj dvorani u sklopu kampusa Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru. Ovom ceremonijom počela je zvanično nova akademska godina za oko 700 novih studenata upisanih u akademskoj 2018/19. godini na osam fakulteta Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru.

Rektor Univerziteta, prof. dr. Elvir Zlomušica 42. generaciji studenata je poželio dobrodošlicu, te im poručio da budu vrijedni i uče, da se trude i postanu bolji ljudi i u budućnosti budu dio uspješnih priča.

-U ovu akademsku godinu na 19 studijskih programa Univerziteta "Džemal Bijedić" upisano je oko 700 studenata, prvog ciklusa studija, što je 30 posto manje u odnosu na prethodnu akademsku godinu. To objašnjavamo što je ovo prva generacija koja je završila devetogodišnje osnovno obrazovanje, a već naredne godine, prema statističkim pokazateljima, upis će biti na nivou prethodnih godina - kazao je rektor.

Ove godine u odnosu na zacrtani cilj prilikom prvog ispitnog roka, tvrdi rektor,  nije pokrenuta nastava na 11 studijskih programa, a najveći interes su pokazali za Fakultet informacijskih tehnologija, te za tehničke fakulteti i novi studijski program pod nazivom Zdravstvena njega.

- Činimo i dalje ćemo sve što je u našoj mogućnosti kako bi startala sljedeća godina Bosanskog jezika, Hemije, Historije, Biologije, Dizajn interijera, Energetike na Mašinskom fakultetu, kao i na drugim studijskim programima gdje se nije prijavio dovoljan broj studenata u prvom upisnom roku- poručio je rektor.

Predsjednik Unije studenata ovog Univerziteta, Džani Pajić također je poželio dobrodošlicu novim studentima, te ih je pozvao da zajedničkim radom doprinesu kvaliteti studiranja na Univerzitetu "Džemal Bijedić".

{$galerijaFotografija}

Dobrodošlicu na Univerzitet u Mostaru, te želje za uspješno školovanje i što više postignutih dobrih rezultata poželio je ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK Rašid Hadžović.

-Nama je cilj da odškolujemo mlade ljude, samo kvalitetno ulaganje u obrazovanje će doprinijeti da se ova država može kvalitetnije graditi- poručio je ministar.

Adna Zlomušica je upisala Fakultet poslove informatike, jer kako kaže voli informatiku i nada se da će po okončanju studija imati priliku da dobije posao u struci te da će ostvariti u tom pogledu. Iako mladi masovno odlaze jer perspektivu sve manje vide u BiH, Adna smatra da treba ostati i boriti se za bolje sutra. 

- Svako traži sreću tamo gdje misli da je njemu najbolje. Ako stvarno mislite da će tamo negdje biti bolje, uredu,  ali ako ima iole nade, treba je ostati i boriti se u svom na svom- poručila je.

Nakon brucoškog sata, studenti su se uputili na svoje organizacione jedinice, gdje su ih pozdravili dekani i nastavno osoblje, te im poželjeli dobrodošlicu.

Novih 700 studenata na Univerzitetu "Džemal Bijedić" - 1. 10. 2018.
1 od 7
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.