open-navfaktor-logo
search
Zambija
Novinar prekinuo čitanje vijesti da bi se gledaocima požalio na poslodavca
TV novinar izjavio je da poslodavci njihovih mreža nisu platili njega i njegove kolege, a sve je izjavio uživo, dok je čitao vijesti.
26.06.2021. u 10:22
get url
text
Kalimina Kabinda
Kalimina Kabinda

Kalimina Kabinda prekinuo je emisiju vijesti na zambijskoj KBN TV 19. juna, da bi se požalio.

- Dalje od vijesti, dame i gospodo, mi smo ljudi. Moramo biti plaćeni. Nažalost, na KBN-u nismo dobili plaću - rekao je Kabinda.

Dodao je da i njegovim kolegama treba biti plaćeno.

- Svima ostalima nije isplaćeno, uključujući i meni. Moramo biti plaćeni - kazao je obav TV novinar, piše CNN.

Kabinda je na Facebooku objavio snimak emisije.

- Da, to sam uradio na TV-u uživo, samo zato što se većina novinara plaši da govori, ne znači da novinari ne bi smjeli da govore - napisao je.

U izjavi na Facebook stranici stanice, izvršni direktor KBN-a Kennedy Mambwe kritizirao je Kabindin komentar, navodeći da je novinar bio pijan u vrijeme emitiranja. Nije se osvrnuo na navode da osoblje nije bilo plaćeno.

- Kao KBN TV, zgroženi smo pijanim ponašanjem izloženim kroz video klip koji je postao viralan na društvenim mrežama i koji je priredio jedan od naših honorarnih voditelja tokom onoga što je sinoć trebalo biti glavni bilten vijesti - rekao je Mambwe.

Kabinda nije direktno odgovorio na Mambveovu tvrdnju da je bio pijan tokom emitiranja, ali je u naknadnoj objavi na Facebooku dao listu svojih radnih angažmana toga dana koji sugeriraju da je imao malo vremena za zabave.

Mambwe je napomenuo da KBN "ima vrlo dobro uspostavljene postupke za pritužbe za sve članove osoblja putem kojih mogu usmjeriti svoje žalbe".

- Stoga je sinoćnje ponašanje Kabinde Kalimine izvan pravila i ne predstavlja ono šta smo mi kao stanica - rekao je direktor i dodao da će provesti istragu o tome kako je Kabinda mogao emitirati svoje žalbe, te da će pokrenuti disciplinski postupak. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.