open-navfaktor-logo
search
Reakcija
Novinari traže adekvatnu zaštitu: Radončić uvrijeđen pismom iz Predsjedništva i "zabrinut"
Koordinaciono tijelo BiH za zaštitu i spašavanje saopćilo je da je veoma zahvalno na pismu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića uz poziv da se sve uradi na osiguravanju što sigurnijih uvjeta za rad novinara, koje je uputio tom tijelu i medijima.
21.03.2020. u 14:29
get url
text

Saopćenje Koordinacionog tijela prenosimo u cijelosti:

Krizni štabovi, od općinskih, kantonalnih do entitetskog nivoa dali su precizna uputstva za sve građane, a to se posljedično odnosi i na uposlenike medijskih kuća. Koordinaciono tijelo BiH je na državnom nivou već poduzelo mjere da se press-konferencije održavaju u holu Parlamentarne skupštine BiH gdje novinari mogu međusobno biti udaljeni po više metara  ili ispred zgrade, tako da se te mjere već provode.

Ministar sigurnosti BiH i predsjednik Koordinacionog tijela BiH Fahrudin Radončić kao dugogodišnji novinar i osnivač najveće medijske kuće u BiH nakon rata, i po tom osnovu je izuzetno zabrinut za zdravlje svakog novinara i drugih uposlenika medijskih kuća.

Ali, također ministar Radončić je jednako tako zabrinut za zdravlje svakog građanina BiH ili pripadnike bilo koje struke i segmenta društva. Stoga želimo istaći važnost da svi uposlenici medicinskih ustanova, policija, Oružanih snaga, elektroprivrednog sistema, gradskih ili regionalnih vodovoda i kanalizacije i mnogih drugih ekspertskih struka od čijeg će zdravlja i prethodne samozaštite zavisiti strateško održavanje i funkcionisanje života svih građana BiH, također budu jednaka briga pojedinih članova Predsjedništva BiH.

Gospodina Džaferovića molimo da umjesto kucanja na već otvorena vrata iskoristi svoj predsjednički i stranački autoritet i hitno, kad već nije do sada, nabavi više hiljada pari zaštitnih rukavica, maski i dezinfekcionih sredstava i donira ih svim medijskim kućama u BiH i tako pokaže istinsku brigu za zdravlje uposlenika javne riječi - navodi se. 

Pojašnjenja radi, Koordinaciono tijelo je formirano na zahtjev Predsjedništva Bosne i Hercegovine i Džaferović se nakon pisma novinarskih udruženja u kojem je zatraženo da se povede računa i o novinarima, a u ime Predsjedništva, obratio tom koordinacionom tijelu. 

VEZANI TEKST - Džaferović: Poduzeti mjere na zaštiti novinara, u rizičnoj su grupi zbog velikog broja kontakata

Nejasno je zašto se šef Koordinacionog tijela, u ovom slučaju Radončić, našao lično prozvanim i uvrijeđenim, u toj mjeri da drži pridike Predsjedništvu Bosne i Hercegovine. Radončićev novinarski i "utemeljiteljski" dio biografije apsolutno je irelevantan u kontekstu cijele priče.

Pitanje zaštite novinara i drugih djelatnika medijskih kuća koji su izloženi svakodnevno velikom broju kontakata, nije stvar mogućnosti korištenja "predsjedničkog i stranačkog autoriteta" nego stvar funkcioniranja i rada instirucija, pa i Koordinacionog tijela kojem je i to u opisu posla. Novinari nisu tražili da im Radončić, Džaferović, niti bilo ko drugi iz svog džepa i preko stranačkih veza kupi rukavice, maske i dezinfikaciona sredstva. Tražili su od institucija države Bosne i Hercegovine da rade svoj posao.

Udruženje BH novinari tražilo je adekvatne mjere zaštite za sve medijske kuće i novinare širom Bosne i Hercegovine, a ne samo zaštitu novinara koji izvještavaju sa konferencija za medije Fahrudina Radončića iz zgrade Paralemnta BiH.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.