open-navfaktor-logo
search
Zakonske izmjene
Novinari traže od novih zastupnika NSRS-a da ih zaštite
Time bi se povećale kazne za napadače i takvi slučajevi brže procesuirali, rekao je Vukelić
19.11.2018. u 13:45
get url
text

Klub novinara Banja Luka zatražio je danas od novog saziva Narodne skupštine RS-a da hitno, na prvoj redovnoj sjednici, usvoje izmjene Krivičnog zakona RS-a, a kako bi se napad na novinare i druge službene medijske radnike, tretirao kao napad na službene osobe.

-Time bi se povećale kazne za napadače i takvi slučajevi brže procesuirali. Većina stranaka koje su ušle u Skupštinu RS-a su to obećale u predizbornom periodu, opozicione stranke i mnogo prije, a SNSD odmah nakon napada na našeg kolegu Vladimira Kovačevića – kazao je danas predsjednik Kluba novinara Banja Luka Siniša Vukelić.

Siniša Vukelić FOTO: AA

On je podsjetio da se u posljednje dvije godine u BiH dogodio jedan pokušaj ubistva, novinara Vladimira Kovačevića, 11 fizičkih napada i 13 eksplicitnih prijetnji smrću.

-Tražimo i od buduće vlasti na nivou BiH da hitno implementiraju Konvenciju UN-a o zaštiti i sigurnosti novinara, te preporuke Vijeća Evrope za sigurnost novinara – dodao je Vukelić.

Novinar Kovačević je istakao da su do sada najviši nosioci vlasti prećutno odobravali prijetnje i napade na novinare, te sa govornica najviših institucija vrijeđali novinare.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.