open-navfaktor-logo
search
Strogi propisi
Novine u Saudijskoj Arabiji: Žene mogu iznajmljivati hotelske sobe
Ublažavanje strogih propisa koji reguliraju društvene interakcije uvedeno je nakon što je zvanični Rijad pokrenuo prvu shemu turističkih viza kao dio napora za otvaranje zemlje stranim turistima
06.10.2019. u 15:46
get url
text

Vlasti Saudijske Arabije ukinule su restrikcije i omogućile ženama da iznajmljuju hotelske sobe bez prisustva muškog pratioca, a sada i strani parovi mogu iznajmljivati hotelske sobe bez dokazivanja da su u braku.

Ublažavanje strogih propisa koji reguliraju društvene interakcije uvedeno je nakon što je zvanični Rijad pokrenuo prvu shemu turističkih viza kao dio napora za otvaranje zemlje stranim turistima i diverzifikaciju saudijske privrede koja se oslanja na naftu.

Saudijska komisija za turizam i nacionalnu baštinu danas je na Twitteru objavila nove pravilnike i potvrdila da žene u Saudijskoj Arabiji mogu iznajmljivati hotelske sobe uz pokaz lične karte, a ranije su to mogle samo u prisustvu muških pratilaca. Stranim parovima je za iznajmljivanje soba u hotelima dovoljno da posjeduju pasoše, a ranije su morali dokazivati bračni status da bi ušli u istu sobu.

Ženama neće biti potrebne ni lične karte ako sobe iznajmljuju u prisustvu muških pratilaca.

Nove mjere su nastavak reformskog procesa koji je pokrenuo saudijski prestolonasljednik Mohammed bin Salman. Između ostalog je ukinuo je zabranu rada kina i odobrio ženama da voze automobile.

Kritičari tvrde da su to šture i limitirane reforme, a posebno ukazuju na prošlogodišnje svirepo ubistvo novinara Jamala Khashoggija u saudijskoj ambasadi u Istanbulu te na izvještaje o torturi nad aktivistima za prava žena.

Ranije je Saudijska Arabija izdavala samo specifične vize koje su se odnosila na vjerska hodočašća hadža i umre, a prošle sedmice je objavila novu shemu turističkih viza kojima udio turizma u nacionalnoj kasi želi povećati sa tri na deset posto.

S ciljem privlačenja turista vlasti Saudijske Arabije olakšavaju i pravila o oblačenju za turistkinje kojima će u javnosti morati pokrivati ramena i koljena, ali neće morati prekrivati cijelo tijelo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.