open-navfaktor-logo
search
Hladan tuš
Novo pravilo za bh. građane, u EU sa samo dvije kutije cigareta
Pri ulasku u EU, ako ne žele platiti dažbine, bh. građani mogu ponijeti samo dvije kutije cigareta, umjesto deset, kako je to doskoro bila praksa.
13.01.2021. u 09:31
get url
text

Novo pravilo izazvalo je talas nezadovoljstva među pušačima iz BiH koji rade u zapadnoevropskim zemljama, te su, po navici, nosili šteku cigareta.

Marinko Marčeta, vozač kamiona iz Podbrda, kod Mrkonjić Grada, koji teretnjakom krstari širom Evrope, kaže da je novonastala situacija i te kako pogodila i njega i njegove brojne poznanike.

- Poznato je da smo svi mi, kada dolazimo kući, pri povratku u EU nosili šteku cigareta. Tako smo ostvarivali značajne uštede. To, međutim, više nije moguće. Sada u EU smijemo prenijeti samo dvije kutije cigareta. Naravno da je to udar na naše budžete, pošto su cigarete u inostranstvu dosta skuplje - ističe Marčeta za Nezavisne novine.

Prema njegovim riječima, kutija cigareta koje puši u BiH košta pet maraka, a u Sloveniji 3,70 eura, dok u Njemačkoj, gdje provodi najviše vremena, za jednu kutiju izdvaja oko sedam eura.

- Računica je jasna. I te kako se isplatilo pri svakom odlasku na posao ponijeti sa sobom šteku cigareta. Uštede nisu bile male. Međutim, s obzirom na novo pravilo, te dvije kutije koje mogu ponijeti ispušim dok dođem do Slovenije ili Njemačke - napominje Marčeta.

Iz Carinske uprave Hrvatske je za "Nezavisne novine" potvrđeno da su izmjene propisa o unosu akciznih duhanskih proizvoda u ličnom prtljagu putnika stupile na snagu 1. januara 2021. godine, a odnose se na one koji putuju iz trećih zemalja, gdje spada i BiH.

- Od tog datuma pri unosu robe u carinsko područje EU u ličnom prtljagu putnika oslobađanje od uvoznih davanja odnosi se na sljedeće količine duhanskih trošarinskih proizvoda: 40 cigareta, 20 cigarilosa (pri čemu se cigarilosom smatraju cigare neto težine do tri grama po komadu), 10 cigara, 50 grama duhana za pušenje, 50 grama grijanog duhanskog proizvoda, 10 mililitara e-tekućine te 50 grama novih duhanskih proizvoda - precizirali su iz Carinske uprave Hrvatske.

Dakle, te količine je moguće unijeti bez plaćanja uvoznih dažbina (carina, PDV, akciza). Do 31. decembra 2020. godine pri ulasku u EU oslobađanje od uvoznih davanja odnosilo se na 200 cigareta (odnosno 10 kutija tj. jednu šteku).

Moglo se unijeti i 100 cigarilosa, 50 cigara ili 250 grama duvana za pušenje. U EU se, bez plaćanja dažbina, do posljednjeg dana prošle godine moglo ići i sa 250 grama grijanog duvanskog proizvoda, te 25 mililitara e-tekućine.

Jedna žena iz BiH, koja deset godina putuje u Njemačku, nedavno je na hrvatskoj granici doživjela hladan tuš. Navodi da se lično uvjerila da je u EU odskora nemoguće, bez plaćanja dažbina, unijeti više od dvije kutije cigareta.

- Vratili su me s hrvatske granice u BiH. Bila sam iznenađena, nigdje nisam pročitala ni čula da se više ne može prenijeti šteka cigareta, nego samo dvije kutije. Kada sam se vratila u BiH, bh. carinici su mi rekli da mnogi ljudi nisu upućeni u nova pravila, pa su se vraćali i bacali cigarete - ističe ova žena.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.