open-navfaktor-logo
search
Vlada TK odlučila
Novo ulaganje na tuzlanskom aerodromu: Uzlijetanje aviona ni u najtežim uvjetima više neće biti problem
Vlada Tuzlanskog kantona prihvatila je danas informaciju o prioritetnom investicijskom ulaganju u kapitalne projekte Međunarodnog aerodroma Tuzla (MAT). Jedan od važnih projekata je ugradnja svjetala na centralnu liniju na pisti, čime bi ovaj aerodrom došao vrlo blizu tome da ima savršene uvjete za polijetanje i slijetanje aviona.
25.04.2023. u 18:38
get url
text

Naime, trenutno je potrebno da vidljivost bude najmanje 300 metara da bi avioni mogli sigurno poletjeti, ali bi se s ugradnjom spomenutih svjetala, potrebna vidljivost smanjila na 150 ili čak 125 metara, što bi značilo da će se kašnjenja u polijetanju aviona vrlo rijetko dešavati.

- U rebalans budžeta za ovu godinu bit će uvrštena sredstva za izgradnju centralne linije na pisti našeg aerodroma. To podrazumijeva iscrtavanje linje sa osvjetljenjem na svakih 15 metara. Prikupili smo ponude i okvirna cijena je oko milion i po maraka. Mi bismo sa ugradnjom tih svjetala centralne linije bili na korak od toga da aerodrom dobije kategoriju tri, koja znači da avioni mogu slijetati i u najtežim uvjetima. Jedini smo aerodrom u Bosni i Hercegovini koji ima predispozicije da dobije treću kategoriju - kaže Mirnes Vejzović, izvršni direktor MAT-a za marketing i razvoj.

Podsjećamo, na MAT-u je u toku gradnja trećeg gatea, čime bi se stvorili uvjeti za uvođenje trećeg baznog aviona kompanije Wizz Air, pri kraju je gradnja Atrija, a bit će izgrađen i veliki parking.

Pored ugradnje svjetala na pistu, Vejzović pojašnjava, da bi za dobijanje treće kategorija MAT morao još da riješi pristupna svjetla.

- Ovih dana očekujemo kraj sudskog spora, po kojem bi vlasnicima obližnje šume isplatili odštetu i produžili pristupna svjetla za 30 metara i tako napravili koridor od 80 metara sa obje strane - kaže Vejzović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.