navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Nova pjesma Tamburaši

Novosadski trio Frajle: Jače smo nego ikad, falila nam je publika

Novosadski trio Frajle, koji je publiku u regionu osvojio originalnošću i dobrim pjesmama, prije nekoliko dana je objavio novu numeru "Tamburaši" o kojoj mediji u regionu već pišu samo u superlativima i nazivaju je himnom tužnih ljubavi i izdaja.

Objavljeno: 16.12.2021. u 13:54
get url
text

Članice trija Nataša Mihajlović i Jelena i Nevena Buča boravile su u Sarajevu, što je bila prilika za razgovor o njihovom novom muzičkom projektu, koncertima, promjeni u sastavu grupe koja se desila ovog proljeća... Zadovoljne su uspjehom nove pjesme odmah po njenom objavljivanju, a koju je publika dočekala s oduševljenjem.

- Jako nam je drago da čujemo komentare i da nam se publika javlja na društvenim mrežama i piše nam na Youtubeu. To nam uvijek puno znači. Ova pjesma najavljuje naš novi album koji treba da izađe 2022. godine. Drago mi je što je fanovi proglašavaju ženskom baladom, da su žene dobile svoju boemsku pjesmu jer se uvijek kafana, tamburaši, boemi vezuju za muškarce. Mislim da je bio red da žene dobiju svoju boemsku pjesmu, ali i muškarci pišu da im se pjesma sviđa – kaže na početku zajedničkog razgovora Nevena Buča.

Frajle privode kraju sedmi studijski album, što je sigurno značajan broj u 12 godina djelovanja grupe, uzimajući u obzir činjenicu da neko toliko albuma ne objavi ni tokom cijele karijere.

- Bile smo brze i od početka smo znale da moramo da snimamo što češće. Sada smo pratile samo sebe i neki naš rad. Bila je pauza od dvije godine u kojima nismo imale koncerte, nastupe i kontakt sa publikom, tako da nas je stvarno "udarila" inspiracija i pisale smo, što tekstove, što muziku. Jedva čekam da čujem to odrastanje Frajli, tu zrelost koja će se čuti na ovom sedmom albumu. Bit će raznih pjesama i jedva čekam da sve to sviramo. Obećavamo potpuno drugu stranu Frajli – najavljuje Nataša Mihajlović.

Grupa je u aprilu ove godine fanove iznenadila objavom da ih napušta Marija Mirković, te da rad nastavljaju kao trio.

- Ova pauza je donijela i povratak privatnom životu. Mi zajedno radimo sada će već biti 13 godina, a cijela situacija koja se desila je dovela do njenog izlaska iz benda. Mi smo odlučile da nastavimo tu priču, a u međuvremenu su nastale nove pjesme, što nas je poguralo naprijed. Njoj želimo svu sreću u solo radu. Što se nas tiče, mislim da smo jače nego ikad, u smislu povratka publici jer nam je u toj pauzi falila publika. U pripremi je turneja koja će najaviti novi album i mislim da 2022. godina donosi nastavak svega što radimo i krunu našeg uspjeha. Pripremamo se kao za Olimpijadu. Ljetos smo imale prvi koncert na kojem smo zaplakale sve tri jer nismo navikle na to, jako smo puno radile i bile koncertno aktivne. Mi ne možemo bez scene, to je naš život, dnevni boravak. Sve je jako emotivno, i ti gradovi kojih smo se uželjele, a među kojima je i Sarajevo. Koncert u Sarajevu će biti u toku turneje, ali još nemamo zvaničan datum – kaže Jelena Buča.

Kako su njihovu pjesmu "Tamburaši" okarakterisali kao boemsku pjesmu za žene, osvrnule su se i na aktueliziran život jednog od najvećih boema na sceni Tome Zdravkovića.

- Gledale smo film, divan je, kao i naslovna numera "Ponoć". Slušamo je jako puno i privatno. Toma je bio veliki boem i njegova priča je vrlo inspirativna za nas muzičare. Dirnula me scena kada on bolestan ide i dalje na koncerte, ona njegova posljednja turneja. Za nas muzičare, šta god nam se dešava u životu, pa i privatnom, scena je naša kuća. Šta god da se desi, to dodatno svakom umjetniku i boemu daje snagu za sve što mu se dešava, i lijepo i manje lijepo. Mi pišemo i stvaramo muziku i divno je kada jedna pjesma dođe do svakog čovjeka i pogotovo kada uđe među tamburaše i uđe u kafanu. To je onda jedna posebna, vanvremenska pjesma. Da li će to biti naša pjesma "Tamburaši", ja se iskreno nadam i voljela bih. To publika odlučuje, definitivno, koliko će ta pjesma dugo da živi, koliko se voli i pogađa, koliko ta emocija njih dirne u svim životnim siuacijama – nastavlja Nevena Buča.

Frajle su originalna pojava na muzičkoj sceni, iskusni profesionalci koji s velikom pažnjom pristupaju svakom dijelu njihovog jedinstvenog nastupa. Uz sve to, šarm i harizma članica im je zagarantirala da traju i iznova pobuđuju interes slušalaca.

- Mi smo od starta našu prirodnu konverzaciju na sceni pretočile u naš scenski nastup. To smo radile godinama. Uvijek smo imale koncept kojeg smo se držale, naravno u zavisnosti od repertoara naših i nekih pjesama koje smo radile kao obrade. Imale smo priču, ali i ostavljale prostora da svaka dobaci nešto svoje, da se našali i da nama bude zanimljivo. Ono što nas čeka u budućnosti je da Frajle ustaju sa stolice. Sjedit ćemo tokom prvih par pjesama, potom ćemo stajati, a bit će i plesa. Imat ćemo pripreme jer su mnoge stvari vidljivije i pokret je transparentniji – otkriva Nataša Mihajlović.

Za Novu godinu grupa će pjevati i svirati u Zagrebu, a zanimljivo je da će njihov koncert početi u podne. Zanimale su nas i njihove novogodišnje želje za 2022. godinu.

- Ja želim da se 2 metra distance pretvore u 2 milimetra. Da se ponovo volimo, grlimo i ljubimo jer je to u ljudskoj prirodi. Da svi budemo zdravi, da i dalje vjerujemo u ljude, koliko god su nas neki razočarali. Želim što više dobre muzike jer je ona lijek za dušu – kaže Jelena Buča.

Kako govore, Nevena je glavni koordinator i organizator u grupi, ona ih okuplja, dok je Nataša kuharica i pravi najbolje torte.

- Ja sam zadužena da pravim torte kada su rođendani – govori Nataša, a Nevena dodaje da ih okupi najbrže kada pripremi neki ručak.

- Podijelile smo se što se tiče organizacije. Novi album je donio mješavinu našeg autorstva. Neke pjesme smo radile zajedno, ali ja i Jelena, iako smo rođene sestre, dugo nismo ništa pisale zajedno. Bio je jedan period kada uopće nismo radile zajedno, a sada imamo zajedničkih pjesama. Super nam je taj miks, gdje jedna piše, druga pjeva – kaže na kraju Nevena Buča.