Novosti iz “Kuće muzike“: Posjetioci mogu dirigovati orkestrom Bečke filharmonije

Objavljeno: 08.01.17 u 09:18

Interaktivni muzej zvuka "Haus der Musik" odnosno “Kuća muzike“ u centru Beča počeo je rad u 2017. godini s novim atrakcijama. Posjetioci će od sada moći dirigovati orkestru Bečke filharmonije.

Posjetioci kao virtualni dirigenti
Posjetioci kao virtualni dirigenti

Naime, prošli mjesec u ovom gradu obilježena je 150. godišnjica valcera "Na lijepom plavom Dunavu", koji je Johann Strauss komponovao 1866. godine, a koji važi za svojevrsnu "himnu Beča". Posjetioci će kao "virtualni dirigenti" moći dirigovati orkestru i odsvirati slavni valcer, koji se smatra jednim od najizvođenijih djela klasične muzike. Maestro Zubin Mehta ima ulogu savjetnika o tome kako najbolje dirigovati ovu kompoziciju, prenosi Fena.

Novogodišnji koncert Bečkih filharmoničara kojim je 1. januara 2017. godine rukovodio energični mladi dirigent Gustavo Dudamel pretvoren je u "eksponat Kuće muzike''. Naime, u koncertnoj sali malog muzeja Bečke filharmonije na prvom spratu Kuće prikazuju se najbolji momenti najpoznatijeg koncerta klasične muzike na svijetu.

Inače, ''Kuća muzike'' na površini od 5.000 kvadratnih metara predstavlja pravu muzičku poslasticu, naročito zbog brojnih interaktivnih stanica. Na prizemlju su postavljene kabinetske izložbe o aktuelnim temama, a tu je i interaktivna kompozitorska igra Pop Musik i muzičke stepenice "Stairplay". Posebna prostorija muzeja posvećena je kompozitoru Straussu mlađem i bečkom valceru.

Drugi sprat "Sonosfera" pravo je putovanje u svijet zvuka uz neobične eksperimente. Na trećem spratu sve je posvećeno velikim kompozitorima klasične muzike kao što su Haydn, Mozart, Beethoven, Schubert, Strauss, Mahler i drugi.

Četvrti sprat zvani "VirtoIStage", pozornica je za lični muzički i operski doživljaj. Gornji sprat rezervisan je za brojne manifestacije muzeja, saopćio je Eurocomm-PR Sarajevo.