Sudija Visokog suda presudio je da je sistem korišten za kontrolu granica Novog Zelanda tokom dijela pandemije koronavirusa djelovao kao neopravdano ograničenje prava Novozelanđana da uđu u svoju zemlju.

Politika Novog Zelanda u vezi s COVID-19 omogućila je zemlji da slučajeve zaraze koronavirusom i smrtne slučajeve drži relativno niskom u poređenju s mnogim drugim zemljama. Međutim, Visoki sud Novog Zelanda presudio je da je sistem koji se koristio za dodjelu mjesta u pograničnim karantenskim objektima narušio prava nekih građana da se vrate kući.

VEZANI TEKST - Talibani joj pružili pomoć: Novi Zeland ne pušta svoju trudnu državljanku nazad u zemlju

TNaime, tkom većeg dijela perioda od 10. aprila 2020. do 28. februara 2022., građani koji su se vraćali kući iz inostranstva su morali dobiti mjesto u hotelskoj izolaciji (MIQ - upravljana izolacija i karantena) prije nego što su mogli da se ukrcaju u avion kući. To je rađeno putem online portala, dok su neki mogli podnijeti zahtjev za hitnu dodjelu, piše Sky News.

No to je bilo poput lutrije za sve ostale građane koji nisu tražili hitnu dodjelu jer je potražnja daleko nadmašila ponudu.

I uspjeh dobijanja "hitnog slučaja" nije izuzeo osobu iz izolacije, pa ako bi se vraćali kući da bi bili s umirućim članom porodice, na primjer, ipak bi morali da završe ono što je, najduže, bilo 14 dana u hotelu.

Novozelanđani koji su ovim bili pogođeni su pokrenuli pravni proces u oktobru prošle godine, navodeći da su sam dizajn i rad sistema prekršili prava koja građanima Novog Zelanda da uđu u zemlju.

U presudi objavljenoj u srijedu, sutkinja Visokog suda Jillian Mallon rekla je da, iako je MIQ bio ključna komponenta vladine strategije eliminacije, koja je bila vrlo uspješna u postizanju pozitivnih zdravstvenih rezultata, "kombinacija virtualnog lobija i uskih kriterija za hitne slučajeve djelovala je na način koji je značio da bi pravo Novozelanđana da uđu u zemlju u nekim slučajevima moglo biti povrijeđeno na način koji nije bio dokazivo opravdan u slobodnom i demokratskom društvu".

Sutkinja je zaključila da je korištenje sistema nalik na "lutriju za krevete" nerazumno i nije uzeto u obzir koliko dugo su ljudi čekali u inostranstvu, ili da li su imali neodložnu potrebu da se vrate kući.

Novozelandski ministar za odgovor na COVID-19 Chris Hipkins rekao je dapažljivo razmatraju odluku suda.

VEZANI TEKST - Novi Zeland ide u novi lockdown zbog jednog slučaja korone

Chris Bishop iz opozicione Nacionalne partije rekao je da je odluka sudije potvrdila da je sistem bio "okrutnost koju je sponzorisala država", dok je vođa stranke ACT David Seymour istakao da vlada duguje izvinjenje svima onima koji su zaglavili u inostranstvu.

Glasnogovornica "Grounded Kiwisa", koji okuplja oštećene Novozelanđane, Aleksandra Birt rekla je da je teško izraziti traumu koju su osjetili njihovi članovi, koji su morali više puta učestvovati na lutriji kako bi pokušali ostvariti svoje osnovno pravo na povratak kući.

- Današnja odluka potvrđuje da ovaj sistem nije bio samo moralno pogrešan, već i nezakonit - dodala je.

Novozelanđani i Australci sada mogu ući u Novi Zeland bez karantina.