open-navfaktor-logo
search
Nacrt zakona
NSRS: Na dnevnom redu zabrana prodaje državnog kapitala off-shore kompanijama
Brojna negativna iskustva dovela do ovakve inicijative
04.09.2019. u 15:01
get url
text

Nacrt zakona o zabrani prodaje državnog kapitala off-shore kompanijama predložen je za dnevni red predstojeće sjednice Narodne skupštine RS-a, čiji je početak zakazan za 17. septembar.

Nacrt zakona upućen je u parlamentarnu proceduru na prijedlog zastupnika Nebojše Vukanovića, koji objašnjava da su razlozi za njegovo donošenje "brojna negativna iskustva iz prošlosti, izvlačenja novca i gubici koji se mjere stotinama miliona maraka kroz poslove i transakcije obavljene preko kompanija registrovanih u off-shore zonama".

- Jedan u nizu primjera je Fabrika glinice "Birač" u kojoj je, po tvrdnji ministra finansija i zvaničnih institucija, RS preko povezanih privrednih društava iz off-shore zona, oštećena za više od milijardu maraka. Procjena je da će ovaj prijedlog Zakona o zabrani prodaje državnog kapitala off-shore kompanijama, dati pozitivne efekte, zavesti više reda na tržištu, te omogućiti bolji i efikasniji rad privrednih subjekata jer će se smanjiti rizici u poslovanju sa sumnjivim kompanijama. Takođe, omogućiće se zaštita potraživanja RS u "Alumini" i Fabrici glinice "Birač" u stečaju – obrazložio je Vukanović.

U nacrtu ovog zakona nije precizirano koje su off-shore zone, nego se navodi da se pod tim smatraju zemlje tzv. poreski rajevi, gdje se pravna lica registruju pod posebnim uslovima, ne plaćaju poreze na dobit izvan matične države, a vlasnicima se nudi maksimalna privatnost u pogledu nepostojanja javne evidencije stvarnih vlasnika.

Također, ovo zakonsko rješenje predviđa da je ministar privrede dužan da u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ovog zakona, donese odluku koja će sadržavati listu zemalja koje se smatraju off-shore zonama.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.