open-navfaktor-logo
search
Posebna sjednica
NSRS: Opozicija traži da se povuče "sramna informacija"
Na današnjoj sjednici NSRS raspravlja se o “Informaciji o neustavnoj transformaciji dejtonske strukture BiH i uticaju na položaj i prava RS”, koji su predložili poslanici vladajuće većine
11.11.2019. u 18:10
get url
text

Posebna sjednica Narodne skupštine RS nastavljena je danas u 17 sati, nakon skoro trosatne pauze, a odmah na početku Milorad Dodik je zatražio da se opozicioni poslanici izjasne da li imaju svoje prijedloge koji bi se “integrisali” u dokument o kojem se danas raspravlja.

Na današnjoj sjednici NSRS raspravlja se o “Informaciji o neustavnoj transformaciji dejtonske strukture BiH i uticaju na položaj i prava RS”, koji su predložili poslanici vladajuće većine, a zastupnicima su se ranije,  osim Dodika obratili i predsjednici SDS-a i PDP-a, Mirko Šarović i Branislav Borenović.

- Predložio sam i rekao da sve ono što su rekli Mirko Šarović i Branislav Borenović, kao i drugi lideri političkih partija, otkuca i dostavi, te da se vidi gdje to može biti sastavni dio ove informacije. Smatrao sam da to treba da bude integrisano i da o tome diskutujemo do zaključaka. Sada koliko vidim, od toga nema ništa i da se to odbija. Treba da se zna da se to neće. Ako neće, onda ćemo morati da izvlačimo neku drugu argumentaciju – rekao je Dodik.

Šef Kluba poslanika SDS-a Miladin Stanić je poručio da je ovakav prijedlog zakasnio.

-Informacija je sramna, bezobrazna, provokativna i nepotrebna. Naš prijedlog je da se informacija povuče i da se donesu zajednički zaključci i odredi crvena linija ispod koje se ne smije ići – rekao je Stanić.

Dodik je poodvukao da se informacija neće povući, ali da ima prostora da se ona koriguje.

Ponovo je danas zatražio da se urade izmjene Krivičnog zakona RS da se kršenje odluka NSRS proglase krivičnim djelom.

Zastupnica PDP-a Jelena Trivić je istakla da se nema šta pričati o pisanom materijalu koji je pripremljen za ovu sjednicu, “dok god ga pišu loši udbaški pripravnici”.

- Vi ste pali na ispitu. Ne gradi se svesrpsko jedinstvo za pola sata na skupštinskoj pauzi. Ovo je Narodna skupština. Vi ste materijal pripremali sedmicama, a tražite da mi za dva sata kažemo šta ne valja i dodamo šta želimo. Izvrijeđate najbrutalnije i onda pozivate da sjednemo ponovo – rekla je Trivić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.