Nužan oprez na putevima u BiH

objavljeno: 10.01.2018. u 08:22

Učestali su odroni zemlje ili kamenja na kolovoz pa se vozači pozivaju na pojačan oprez, javlja Anadolu Agency (AA).  

Posebna pažnja skreće se na putevima koji prolaze kroz usjeke, kao i preko planinskih prevoja. Izdvajaju se putni pravci Sarajevo-Foča, Jajce-Banja Luka, Bugojno-Novi Travnik, Prozor-Jablanica, Konjic-Mostar-Doljani i Kladanj-Vlasenica.

Na povremene jake udare vjetra upozorava se u zapadnim krajevima BiH. Kolovoz je mokar ili vlažan u zapadnim i južnim krajevima, dok se u ostatku BiH saobraća po suhom kolovozu.

Kako navode iz Bosanskohercegovačkog auto-moto kluba (BIHAMK) intenzitet saobraćaja pojačan je u jutarnjim satima, posebno na dionicama u gradskim centrima.

Zbog urušavanja potpornog zida na dionici magistralnog puta M-14.2 Resanovci-Drvar, saobraća se jednom trakom naizmjenično.

Aktivirana su klizišta na magistralnom putu M-16 Banja Luka-Crna Rijeka, kao i na regionalnim putevima R-441 Banja Luka-Turbe i R-454a Bratunac-Drinjača. Na ovim dionicama izmjenjen je režim saobraćaja.

Radovi na sječi stabala izvode se u zaštitnom pojasu regionalnog puta R-469 Banovići-Ribnica. Od osam do 14 sati na ovoj dionici mogu se očekivati kraće obustave saobraćaja do 15 minuta.

Vozači se savjetuju da vožnju prilagode uslovima na putu i podsjećaju da je zimska oprema zakonski obavezna.

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta.